Vegansk risgrynsgröt

Nu när hösten och kylan är här blir jag sugen på gröt och inte minst risgrynsgröt. Varje år, i mitten av oktober får jag det första suget efter risgrynsgröt. Förra året blev ett år av test. Jag var inte själv vegan, men jag ammade min son som är allergisk mot mjölkprotein så jag var själv ”tvungen” att äta en mjölkfri kost. Vad gäller risgrynsgröt har jag alltid kokt den i komjölk tidigare så det blev lite klurigt för mig. Jag testade de flesta sorter av olika mjölkfria drycker men kom fram till att osötad mandeldryck gav både bäst och mest rättvis smak och bäst konsistens i en vegansk risgrynsgröt.

Nedanstående drycker har jag testat att koka risgrynsgröt med:

Havredryck – ger en tydlig havresmak och färgen blir lite gulaktig

Risdryck – blev gott och smakade bra tillsammans med risgrynen. Däremot innehåller drycken mycket arsenik vilket inte är att föredra.

Sojadryck – gav gröten en fin färg med tydlig smak av soja

Sojadryck med vaniljsmak – gav en mycket trevlig vaniljsmak med en gul färg

Kokosmjölk – blir supergott om man gillar kokos! Dettutom gav den en riktigt krämig konsistens.

Mandeldryck (osötad) – gav ett riktigt bra resultat! Färgen blev vit och fin, konsistensen blev krämig och mandelsmaken tog inte över utan lämnade plats åt själva risgrynen

Ärtdryck – gav en tydlig ärtsmak vilket jag personligen inte föredrar, men färgen blev vit och fin.

vegansk risgrynsgröt

Så, nu för tiden gör jag alltid min risgrynsgröt (8-10 portioner) så här:

5 dl risgryn (väl sköljda i vatten)

1 liter vatten

1,5 liter mandeldryck (osötad)

1 tsk salt

2 kanelstänger

1 vaniljstång

  1. Mät upp ris, salt och vatten i en stor, tjockbottnad kastrull
  2. Skrapa ur vaniljstången och lägg i urskrapet plus själva stången och kanelstängerna i grytan
  3. Koka upp, sänk plattan till medelvärme och låt riset småputtra i ca 12 minuter
  4. Häll i mandeldrycken och koka upp under omrörning
  5. Låt gröten koka ihop sakta i ca 40 minuter
  6. Servera gröten med malen kanel, sirap och mandeldryck

Gröten håller sig i kylen i ungefär 5 dagar, bara värm den i micron eller i en kastrull när du blir sugen!

Kommentarer

18 svar till ”Vegansk risgrynsgröt”

  1. Skall prova risgrynsgröten!

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Kul ?

  2. Hej!
    Jag gör min risgrynsgröt på risdryck, då jag inte tåler varken havre eller soja och är allergisk mot nötter. Men jag får gröten inte till att tjockna, den blir rinnig hur jag än gör.
    Har du något tips?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej! Valet av växtdryck bör inte påverka resultatet ? om du följt måtten så kommer den tjockna, däremot är gröt rätt ”rinnig” när den är precis färdigkokt men kommer sätta sig efter en stund! Smaka av den och om riskornen är genomkokta är gröten klar ?

  3. Hej! När du skriver risgryn, är det grötris då eller något annat? Har aldrig gjort gröt förut..

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Det är grötris ? ska förtydliga det i receptet!

  4. Har gjort risgrynsgröt efter ditt recept två gånger nu. Blev bra konsistens och gott båda gångerna! Tack för ett bra recept och en kanonbra blogg 🙂

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Kul att du gillar den 🙂

  5. […] 8 dl kall, vegansk risgrynsgröt (följ det här rceptet) […]

  6. Hej. Fick tips av en kompis att kika in hos dig. Jag är inte vegan själv, men vill lära mig mer och få in mer veganska/vegetariskt i mitt kök. ?

    Jag har en fundering angående kokosmjölk. Överallt där jag läser att man ska använda kokosmjölk så undrar jag alltid vilken som menas. Det står ju kokosmjölk på den asiatiska hyllan och sen står det en i ”mejeri”kylen och en på kolonialhyllan. Jag blir alldeles förvirrad. ???

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej! Vad roligt, välkommen hit ? och vilket bra val, heja dig!

      Det är en mycket bra fråga tycker jag! I de flesta raw recept (som inte jag bakar så mycket) menar man oftast kokosmjölk som står på den asiatiska hyllan. Jag använder sällan den eftersom jag tycker att den ger en tråkig bismak i upphettade bakverk. Om jag ska använda kokosmbaserade produkter använder jag kokosdryck som står vid havredrycken eller kokosgrädde som står i kyl, typ alpro har en blå förpackning.

      1. Tack för svar!
        Det är ju så svårt att komma igång, vet liksom inte i vilken ände jag ska börja. Denna fråga har dock förföljt mig lite, det är ju på inget sätt avgörande för någonting, men för mig som inte är så påläst så blev det ändå en stor grej hehe ?? känns skönt att kunna fråga experter då!

        Gott slut och gott nytt år! ?

  7. Ska det vara rostad eller orostad mandel dryck?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Orostad 🙂

      1. blir det en konstig smak med rostad?

        1. Hej
          Du skulle nog testa rostad först!

  8. […] är så fantastiskt saftiga så det är svårt att slut äta dem! Perfekta att baka när du har lite vegansk risgrynsgröt […]

  9. Tack för det här receptet! Jag gjorde gröten den 23 december och vi åt av den hela familjen på julafton! En som undviker mjölkprotein och två laktosintoleranta och en som äter allt, alla älskade den! Perfekt att den räckte flera dagar också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *