Din varukorg är för närvarande tom!
Vegansk Glömmingetårta, Pinocchiotårta, Brittatårta
Glömmingetårta, Pinocchiotårta, Brittatårta. Kalla den här underbara sommartårtan för precis vad du vill, det viktigaste är att du nu mer kan sätta ordet vegansk längt fram. Vegansk Glömmingetårta. Vegansk Pinocchiotårta. Vegansk Brittatårta.
För mindre än ett år sedan trodde jag att det här bakverket var en omöjlighet att skapa ett recept på. Jag har försökt ofantligt många gånger och misslyckats totalt. Att få både en sockerkaksbotten och en kikärtsmaräng att bli färdiggräddad när marängen inte tål höga temperaturer är inte lätt.
Det har varit mycket jobb med den här tårtan men det har det sannerligen varit värt. Nu kan jag äta min favorittårta varje år på min födelsedag för resten av mitt långa liv!
Vad kallar du denna tårta? Jag säger Glömmingetårta.
Vegansk Glömmingetårta/Pinocchiotårta/Brittatårta
Sockerkaksbotten
100 gram mjölkfritt margarin
1 dl växtbaserad dryck
1,5 dl kikärtsspad
3 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
- Sätt ugnen på 150 grader
- Smält margarinet i en kastrull och dra av från plattan
- Tillsätt växtdryckn och låt stå
- Vispa kikärtsspad och strösocker poröst (inte till en maräng, bara vitt och skummigt)
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i bunken med kikärtsspad
- Tillsätt margarinblandningen och rör till en jämn, klumfri smet
- Häll upp smeten på en plåt (min hade ett innermått på 35×23 cm) klädd i bakplåtspapper
- Låt stå
Kikärtsmaräng
100 gram (1dl) kikärtsspad
135 gram (1,5dl) stösocker
60 gram (ca 0,75dl) potatismjöl
Mandelspån
2 dl växtbaserad vispgrädde
Frukt/bär
- Vispa kikärtsspadet några sekunder och tillsätt 1 msk strösocker
- Fortsätt tillsätta 1 msk strösocker var 15:onde sekund tills allt socker är nedvispat och du har en fast maräng
- Tillsätt potatismjölet och blanda ihop det med marängen (helst med en vanlig matsked)
- Bred försiktigt ut marängen över sockerkakssmeten (det gör inget om marängen inte täcker ända ut i kanten, den kommer flyta ut något)
- Strö över mandelspån över marängen
- Grädda tårtan mitt i ugnen i ca 45 minuter
- Plocka ur plåten och låt tårtan svalna helt och lägg över ett bakplåtspapper på ovansidan av tårtan
- Vänd upp marängen på en skärbräda och dra av bakplåtspappret som ligger mot sockerkakan
- Skär tårtan på mitten
- Vispa grädden hårt
- Bred grädden över ena tårtbottnen och fördela frukten eller bären jämnt över tårtan (jag vispade ihop hallon och grädde)
- Ta två tårtspadar/knivar och för dem under den tomma tårtbottnen och vänd försiktigt men bestämt upp den på den fyllda tårtbottnen (marängen ska vara uppåt
Tårtan går att förbereda dagen innan och förvaras i kylskåpet
-
Ekströms 2 x Jordgubbskräm45,00 kr
-
2 x Coca-Cola Classic20,00 kr
-
Jokk 2 x Dryckeskoncentrat Svartvinbär30,00 kr
-
Natuvital 2 x Vätskeersättning Grape & Citrus35,00 kr
-
Natuvital 2 x Vätskeersättning Apelsin30,00 kr
-
Compeed Plåster Medium 2-pack30,00 kr
-
Leader Outdoor Chili Sin Carne69,00 kr
-
Sante Fruktbar Nötter 36-pack199,00 kr
-
Leader Pasta Carbonara Måltid69,00 kr
-
Leader Pasta Bolognese Måltid69,00 kr
-
2 x Fun Light Blueberry Lemonade49,00 kr
-
Zingo Apelsin 20-pack119,00 kr
-
Clean Drink Funktionsdryck Berry 24-pack279,00 kr
-
Aussie Schampo Miracle Repair55,00 kr
-
Aussie Schampo Nourish55,00 kr
-
Shearer Doftljus Lemon Zest99,00 kr
-
Shearer Doftljus Vanilla & Coconut79,00 kr
-
Shearer Stort Doftljus Vanilla & Coconut79,00 kr
-
Shearer Litet Doftljus Vanilla & Coconut59,00 kr
-
Shearer Stort Doftljus Orange Pomander79,00 kr
Kommentarer
17 svar till ”Vegansk Glömmingetårta, Pinocchiotårta, Brittatårta”
-
Hej, låter fantastiskt! Men ugnsvärmen på marängen, är det också 150 grader?
-
Hej. Ja, hela tårtan gräddas samtidigt 🙂
-
Hej!
Ser supergott ut 🙂 Tänkte baka till helgens kalas men funderar kring att göra dagen innan, funkar det med alpros sojagrädde? Tycker den kan bli rinnig om den får stå uppvispad ett tag men jag kanske gör nått fel. Har du nått tips eller erfarenhet kring det så inte allt flyter ut 🙂-
Hej! Kul att du ska baka tårtan 🙂 Jag använder Alpros sojagrädde. Om man vispar den tillräckligt länge (ca 7 minuter i assistent) så kommer den inte bli rinnig. Man måste vispa länge, länge.
-
-
-
-
Ååh tack tack tack för att du delar med dig av den här! Det är min och min mammas favorittårta och jag har sökt så länge på hur man kan göra den vegansk för jag misslyckas bara hela tiden. Nu kan jag göra den till mors dag!
Du har precis fått dig en ny läsare! ❤
-
Hej! Hur många bitar blir tårtan ungefär?
-
Ca 10 bitar 🙂
-
-
Hur smakar denna jämfört med ’vanlig’? Vill testa och baka den till en tjej med äggallergi. Blev lite fundersam över potatismjölet i marängen
-
Hej! Den smakar som vanlig pinocchiotårta 🙂 Om du vill kan du minska mängden potatismjöl lite. Det är för att få en krispig textur!
-
-
Jag bakade denna, men det blev katastrof! Kladdig sockerkaka och maräng som gick sönder i en massa små bitar. Jag har testat många av dina recept och aldrig misslyckats förr. Vad tror du kan ha gått fel? Jag vill gärna kunna baka denna!
-
Vad betyder växtbaserad dryck? Är det typ havremjölk du menar eller vatten?
-
Växtbaserad dryck är typ havredryck, sojadryck, kokosdryck 🙂
-
-
Vad betyder växtbaserad dryck? Havremjölk?
-
Ja, precis. Havredryck, sojadryck, vad du önskar 🙂
-
-
Har bakat denna för första gången nu, och jag förvånad över hur frasig och god maräng kan bli på kikärtsspad.. Wow!! Överlag jätte god. Jag bytte ut mjölet till glutenfritt och det blev lika bra.
-
Hej! Tror du det går att frysa in bottnarna??
-
Hej,
Nej, det går tyvärr inte att göra med den här bottnen!
-
Lämna ett svar