Vegansk Glömmingetårta, Pinocchiotårta, Brittatårta

Glömmingetårta, Pinocchiotårta, Brittatårta. Kalla den här underbara sommartårtan för precis vad du vill, det viktigaste är att du nu mer kan sätta ordet vegansk längt fram. Vegansk Glömmingetårta. Vegansk Pinocchiotårta. Vegansk Brittatårta.

vegansk marängtårta sockerkaksbotten

vegansk brittatårta

Följ mig på Instagram

För mindre än ett år sedan trodde jag att det här bakverket var en omöjlighet att skapa ett recept på. Jag har försökt ofantligt många gånger och misslyckats totalt. Att få både en sockerkaksbotten och en kikärtsmaräng att bli färdiggräddad när marängen inte tål höga temperaturer är inte lätt.

Det har varit mycket jobb med den här tårtan men det har det sannerligen varit värt. Nu kan jag äta min favorittårta varje år på min födelsedag för resten av mitt långa liv!

vegansk glömmingetårta

Vad kallar du denna tårta? Jag säger Glömmingetårta.

Vegansk Glömmingetårta/Pinocchiotårta/Brittatårta
Sockerkaksbotten

100 gram mjölkfritt margarin

1 dl växtbaserad dryck

1,5 dl kikärtsspad

3 dl strösocker

1 dl potatismjöl

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Smält margarinet i en kastrull och dra av från plattan
  3. Tillsätt växtdryckn och låt stå
  4. Vispa kikärtsspad och strösocker poröst (inte till en maräng, bara vitt och skummigt)
  5. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i bunken med kikärtsspad
  6. Tillsätt margarinblandningen och rör till en jämn, klumfri smet
  7. Häll upp smeten på en plåt (min hade ett innermått på 35×23 cm) klädd i bakplåtspapper
  8. Låt stå
Kikärtsmaräng

100 gram (1dl) kikärtsspad

135 gram (1,5dl) stösocker

60 gram (ca 0,75dl) potatismjöl

Mandelspån

2 dl växtbaserad vispgrädde

Frukt/bär

  1.  Vispa kikärtsspadet några sekunder och tillsätt 1 msk strösocker
  2. Fortsätt tillsätta 1 msk strösocker var 15:onde sekund tills allt socker är nedvispat och du har en fast maräng
  3. Tillsätt potatismjölet och blanda ihop det med marängen (helst med en vanlig matsked)
  4. Bred försiktigt ut marängen över sockerkakssmeten (det gör inget om marängen inte täcker ända ut i kanten, den kommer flyta ut något)
  5. Strö över mandelspån över marängen
  6. Grädda tårtan mitt i ugnen i ca 45 minuter
  7. Plocka ur plåten och låt tårtan svalna helt och lägg över ett bakplåtspapper på ovansidan av tårtan
  8. Vänd upp marängen på en skärbräda och dra av bakplåtspappret som ligger mot sockerkakan
  9. Skär tårtan på mitten
  10. Vispa grädden hårt
  11. Bred grädden över ena tårtbottnen och fördela frukten eller bären jämnt över tårtan (jag vispade ihop hallon och grädde)
  12. Ta två tårtspadar/knivar och för dem under den tomma tårtbottnen och vänd försiktigt men bestämt upp den på den fyllda tårtbottnen (marängen ska vara uppåt

Tårtan går att förbereda dagen innan och förvaras i kylskåpet

vegansk pinocchiptårta

Kommentarer

17 svar till ”Vegansk Glömmingetårta, Pinocchiotårta, Brittatårta”

  1. Profilbild för Ing-Marie c
    Ing-Marie c

    Hej, låter fantastiskt! Men ugnsvärmen på marängen, är det också 150 grader?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej. Ja, hela tårtan gräddas samtidigt 🙂

      1. Profilbild för Sandra

        Hej!
        Ser supergott ut 🙂 Tänkte baka till helgens kalas men funderar kring att göra dagen innan, funkar det med alpros sojagrädde? Tycker den kan bli rinnig om den får stå uppvispad ett tag men jag kanske gör nått fel. Har du nått tips eller erfarenhet kring det så inte allt flyter ut 🙂

        1. Profilbild för fridasvegobak
          fridasvegobak

          Hej! Kul att du ska baka tårtan 🙂 Jag använder Alpros sojagrädde. Om man vispar den tillräckligt länge (ca 7 minuter i assistent) så kommer den inte bli rinnig. Man måste vispa länge, länge.

  2. Profilbild för Jennifer
    Jennifer

    Ååh tack tack tack för att du delar med dig av den här! Det är min och min mammas favorittårta och jag har sökt så länge på hur man kan göra den vegansk för jag misslyckas bara hela tiden. Nu kan jag göra den till mors dag!

    Du har precis fått dig en ny läsare! ❤

  3. Profilbild för Carolina Mörck
    Carolina Mörck

    Hej! Hur många bitar blir tårtan ungefär?

    1. Ca 10 bitar 🙂

  4. Hur smakar denna jämfört med ’vanlig’? Vill testa och baka den till en tjej med äggallergi. Blev lite fundersam över potatismjölet i marängen

    1. Hej! Den smakar som vanlig pinocchiotårta 🙂 Om du vill kan du minska mängden potatismjöl lite. Det är för att få en krispig textur!

  5. Jag bakade denna, men det blev katastrof! Kladdig sockerkaka och maräng som gick sönder i en massa små bitar. Jag har testat många av dina recept och aldrig misslyckats förr. Vad tror du kan ha gått fel? Jag vill gärna kunna baka denna!

  6. Vad betyder växtbaserad dryck? Är det typ havremjölk du menar eller vatten?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Växtbaserad dryck är typ havredryck, sojadryck, kokosdryck 🙂

  7. Vad betyder växtbaserad dryck? Havremjölk?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Ja, precis. Havredryck, sojadryck, vad du önskar 🙂

  8. Profilbild för Annelie Palm
    Annelie Palm

    Har bakat denna för första gången nu, och jag förvånad över hur frasig och god maräng kan bli på kikärtsspad.. Wow!! Överlag jätte god. Jag bytte ut mjölet till glutenfritt och det blev lika bra.

  9. Profilbild för Josefine

    Hej! Tror du det går att frysa in bottnarna??

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej,
      Nej, det går tyvärr inte att göra med den här bottnen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *