Veganska maränger är inte särskilt svåra att få till, om man gör på rätt sätt! Jag använder frystorkat kikärtsspad till mina maränger vilket ger dem ett ännu bättre resultat än med flytande kikärtsspad. Marängen blir fyllig, hård och smakar ljuvligt sött, precis som maränger ska göra!
Att göra kikärtsmaränger har länge varit något jag fasar över. För det första har jag upplevt att marängerna blir ihåliga vilket jag inte uppskattar i en maräng. Jag tycker också att de är rätt dåliga på att hålla formen. Jag tror detta beror på att flytande spad är olika koncentrerat från gång till gång, paket till paket.

HÄR KAN DU KÖPA FRYSTORKAT KIKÄRTSSPAD
Med frystorkat kikärtsspad får man en bättre textur på marängen men den behöver lite hjälp på traven. Det är egentligen inget avancerat och ingredienserna har du troligen redan hemma. Man behöver tillsätta stärkelse i marängen för att få den att hålla ihop ordentligt. Marängsmet mår också bra av lite syra, i form av citron, som gör att den blir hård snabbare. Så, majsstärkelse och citron är två viktiga ingredienser när du gör maräng med frystorkat kikärtsspad.

Några tips på vägen
Använd rena, fettfria bunkar. De får gärna vara i typ stål eller glas. Fett i marängen gör att den säckar ihop
Vispa i socker i omgångar. Det gör att sockret får chansen att lösa sig i vätskan vilket är en viktig process för slutresultatet.
Torka marängerna på låg värme. Hellre att det tar lång tid än att marängerna blir spräckliga. Du vill ju ha dem glansiga och fina.
Låt marängerna stå kvar i 45 minuter efter att du stängt av ugnen. Då får de tid på sig att stelna
Sluta vispa när du fått fasta toppar. Om du övervispar marängen kommer den säcka ihop eller bli rinnig

Veganska maränger
Portioner: ca 100 st maränger
Tid: 2 timmar
Ugn: 80 grader
Ingredienser
12 g majsstärkelse
135 g vatten
1/2 tsk citronjuice
270 g strösocker
Blanda kikärtspulver och majsstärkelse i en rostfri bunke. Tillsätt vatten och citronjuice och blanda om med en ballongvisp så klumpar försvinner. Vispa med elvisp i ca 30 sekunder så processen startar och vattnet blir skummigt. Tillsätt lite strösocker i taget. Jag brukar ta 1 msk och vispa i 15 sekunder och upprepa tills allt socker är i smeten och den är fluffig och toppig. Vispa inte i sockret för snabbt. När du fått en toppig marängsmet fyller du den i en spritspåse och spritsar ut maränger på en plåt med bakplåtspapper. De ska vara i samma storlek som en 2-krona. Torka marängerna mitt i ugnen i ca 60 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i ca 45 minuter. Plocka ut marängerna ur ugnen och förvara dem i rumstemperatur.






Lämna ett svar