Veganskt matbröd med vitlök, parmesan och persilja

Idag gjorde jag mitt godaste bröd! Ett fantastiskt matbröd med vitlöksolja, parmesan och persilja. Det perfekta brödet till soppa, pasta eller som vilken mackfest som helst!

Du bakar brödet i långpanna så de jäser ihop vilket ger dig ännu saftigare bröd som du bryter av från varandra efter gräddning. Degen innehåller rågsikt och vetemjöl vilket ger en annan textur och smak. Du kan välja ett annat mjöl eller bara vetemjöl om du vill!

matbröd

matbröd3

Vegansk matbröd med vitlök, parmesan och persilja

Portioner: 15 stycken bröd

Förvaring: tätsluten påse eller i frysen

Tid: ca 2 timmar

Ugn: 225 grader

Ingredienser

30 g färsk jäst

3 dl ljummet vatten

15 g/1 msk agavesirap eller ljus sirap

6 g/1 tsk salt

240 g/ 4 dl rågsikt

300 g/5 dl vetemjöl

45 g/1/2 dl neutral olja, typ rapsolja

Topping

45 g/1/2 dl neutral olja

1 st vitlöksklyfta

1 dl vegansk parmesanost

Flingsalt

Fryst eller färsk persilja

Smula jästen i en bunke och blanda ned ljummet vatten tills jästen smält. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen i maskin eller med elvisp med degkrokar tills du får en jämn, spänstig deg som lossnar från bunken kanter. Det tar minst 10-15 minuter. Låt degen jäsa i bunken under en handduk eller plastfolie i 45 minuter. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bord och dela degen i 15 bitar. Rundriv bullarna så du får dem runda, jämna och fina. Lägg dem på en plåt (25x30cm) med bakplåtspapper och låt dem jäsa under handduk eller plastfolie i 30 minuter. Riv vitlöken och blanda med oljan. Pensla på vitlöksoljan över de jästa bröden. Strö över parmesanost och flingsalt. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt bröden svalna något och strö över persiljan.