De ljuvligaste av kakor stavas veganska browniecookies! Chokladiga, sega, lite kladdiga och svårt-att-bara-äta-en-goda.
När du bakar det här receptet rekommenderar jag att du använder en hushållsvåg för att få bästa resultat. Kakorna är ganska känsliga och ska allra helst vägas. Tänk på att följa receptet noga!
I kakorna har jag använt frystorkat kikärtsspad för att få till en extra fast struktur. Det fina med just frystorkat kikärtsspad är att man kan öka mängden pulver i jämförelse med vatten vilket ger ett stabilare resultat. Du kan köpa frystorkat kikärtsspad HÄR
Om du använder flytande spad byter du ut pulver och vatten mot 100g/1 dl kikärtsspad
Veganska browniecookies
Portioner: 12 stycken
Tid: 30 minuter + tid för avsvalning
Ugn: 150 grader, varmluftsugn (viktigt)
Ingredienser
5 g/1 tsk frystorkat kikärtsspad
100 g vatten
180 g/2 dl strösocker
240 g/4 dl vetemjöl
5 g/1 tsk bakpulver
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g /1/2 salt
200 g mörk choklad, 54%ig
100 g chokladknappar, 54%ig
Flingsalt
Blanda pulver och vatten i en stor skål. Tillsätt strösockret och vispa i 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd om ett några gånger med en slickepott. Smält 200 g choklad över vattenbad eller i micron och vänd ned den i smeten tills den blir jämn och slät. Vänd i chokladknapparna. Använd en glasskopa för att fördela kaksmeten över två plåtar med bakplåtspapper. Du behöver grädda alla kakor samtidigt i ugnen men du behöver två plåtar, därför är det viktigt att använda varmluft så du får en jämn temperatur över hela ugnen. Anledningen är att kaksmeten stelnar väldigt fort eftersom den innehåller smält choklad och om du gräddar den i olika ömgångar kommer andra omgången inte alls få samma resultat som första. Grädda kakorna i 9-11 minuter. Strö över lite flingsalt och åt dem svalna i rumstemperatur tills de går lätt att plocka bort dem från plåten.
Lämna ett svar