Veganska browniecookies

De ljuvligaste av kakor stavas veganska browniecookies! Chokladiga, sega, lite kladdiga och svårt-att-bara-äta-en-goda.

När du bakar det här receptet rekommenderar jag att du använder en hushållsvåg för att få bästa resultat. Kakorna är ganska känsliga och ska allra helst vägas. Tänk på att följa receptet noga!

I kakorna har jag använt frystorkat kikärtsspad för att få till en extra fast struktur. Det fina med just frystorkat kikärtsspad är att man kan öka mängden pulver i jämförelse med vatten vilket ger ett stabilare resultat. Du kan köpa frystorkat kikärtsspad HÄR

Om du använder flytande spad byter du ut pulver och vatten mot 100g/1 dl kikärtsspad

veganska browniecookies

Veganska browniecookies

Portioner: 12 stycken

Tid: 30 minuter + tid för avsvalning

Ugn: 150 grader, varmluftsugn (viktigt)

Ingredienser

5 g/1 tsk frystorkat kikärtsspad

100 g vatten

180 g/2 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

5 g/1 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g /1/2 salt

200 g mörk choklad, 54%ig

100 g chokladknappar, 54%ig

Flingsalt

Blanda pulver och vatten i en stor skål. Tillsätt strösockret och vispa i 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd om ett några gånger med en slickepott. Smält 200 g choklad över vattenbad eller i micron och vänd ned den i smeten tills den blir jämn och slät. Vänd i chokladknapparna. Använd en glasskopa för att fördela kaksmeten över två plåtar med bakplåtspapper. Du behöver grädda alla kakor samtidigt i ugnen men du behöver två plåtar, därför är det viktigt att använda varmluft så du får en jämn temperatur över hela ugnen. Anledningen är att kaksmeten stelnar väldigt fort eftersom den innehåller smält choklad och om du gräddar den i olika ömgångar kommer andra omgången inte alls få samma resultat som första. Grädda kakorna i 9-11 minuter. Strö över lite flingsalt och åt dem svalna i rumstemperatur tills de går lätt att plocka bort dem från plåten.

Kommentarer

2 svar till ”Veganska browniecookies”

  1. Hej! Vill gärna testa receptet men vill göra kakorna glutenfria, hur mycket glutenfritt mjöl ska jag ta? Jag använder Lailas mjölmix.

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej! Enligt beskrivningen på förpackningen kan du använda samma mängd av den glutenfria mjölkmixen som vetemjöl. Jag skulle börja där. Jag har inte provsmakat dessa med glutenfritt mjöl så jag kan tyvärr inte ge ett exakt svar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *