Letar du efter en saftig, julig, supergod kaka att ha till advent? Då har du hittat rätt!
Den här veganska saffranskakan med kokostosca har allt du kan önska i en mjuk kaka! Otroligt saftig, så där så det smälter i munnen, mycket smak av saffran och toppad med ett ljuvligt täcke av kokostosca för att få lite krispighet. Fantastiskt god!

Vegansk saffranskaka med kokostosca
Portioner: 8-10 bitar
Tid: 80 minuter + tid för avsvalning
Ugn: 175 grader
Går bra att frysa
Ingredienser
Saffranskaka
1 g saffran
100 g mjölkfritt margarin
5 g/1 tsk frystorkat kikärtsspad
150 g vatten
Om du inte använder frystorkat kikärtsspad tar du bort pulver och vatten ur receptet och ersätter med 1 1/2 dl flytande kikärtsspad)
270 g/3 dl strösocker
240 g/4 dl vetemjöl
10 g/2 tsk bakpulver
10 g/2 tsk vaniljsocker
1 dl växtbaserad dryck
Kokostosca
100 g kokosflingor
105 g/3/4 dl ljus sirap
45 g/1/2 dl strösocker
5 g/1 tsk vaniljsocker
3 g/1/2 tsk salt
25 g mjölkfritt margarin
1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde
9 g/1 msk vetemjöl

Gör så här
Saffranskaka: Smält margarin och saffran på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Blanda pulver och vatten till ett spad. Vispa spadet med elvisp i ca 1 minut. Tillsätt strösocker och vispa i ytterligare 30 sekunder. Blanda torra ingredienser och vänd ned dem i smeten med en slickepott. Tillsätt margarin och dryck och vänd försiktigt ihop till en smet. Klä en springform med bakplåtspapper som mäter 22 cm i diameter (här kan du se hur du gör) och bred ut smeten där i. Grädda kakan mitt i ugnen i 40 minuter. När kakan är klar höjer du temperaturen till 225 grader.
Kokostosca: När kakan är i ugnen börjar du med kokostoscan. Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm upp på låg värme. När toscan är så varm så du ser första kokbubblan drar du av kastrullen från plattan. Ta ut kakan ur ugnen och känn efter så den är genomgräddad (annars ställer du in den några minuter till). Bred ut toscan försiktigt över kakan och ställ in i ugnen i ytterligare 7 minuter. Låt kakan svalna i formen.







Lämna ett svar