Vegansk saffranskaka med kokostosca

Letar du efter en saftig, julig, supergod kaka att ha till advent? Då har du hittat rätt!

Den här veganska saffranskakan med kokostosca har allt du kan önska i en mjuk kaka! Otroligt saftig, så där så det smälter i munnen, mycket smak av saffran och toppad med ett ljuvligt täcke av kokostosca för att få lite krispighet. Fantastiskt god!

vegansk saffranskaka med kokostosca

Vegansk saffranskaka med kokostosca

Portioner: 8-10 bitar

Tid: 80 minuter + tid för avsvalning

Ugn: 175 grader

Går bra att frysa

Ingredienser

Saffranskaka

1 g saffran

100 g mjölkfritt margarin

5 g/1 tsk frystorkat kikärtsspad

150 g vatten

Om du inte använder frystorkat kikärtsspad tar du bort pulver och vatten ur receptet och ersätter med 1 1/2 dl flytande kikärtsspad)

270 g/3 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

10 g/2 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

1 dl växtbaserad dryck

Kokostosca

100 g kokosflingor

105 g/3/4 dl ljus sirap

45 g/1/2 dl strösocker

5 g/1 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

25 g mjölkfritt margarin

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

9 g/1 msk vetemjöl

saffranskaka kokostosca

Gör så här

Saffranskaka: Smält margarin och saffran på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Blanda pulver och vatten till ett spad. Vispa spadet med elvisp i ca 1 minut. Tillsätt strösocker och vispa i ytterligare 30 sekunder. Blanda torra ingredienser och vänd ned dem i smeten med en slickepott. Tillsätt margarin och dryck och vänd försiktigt ihop till en smet. Klä en springform med bakplåtspapper som mäter 22 cm i diameter (här kan du se hur du gör) och bred ut smeten där i. Grädda kakan mitt i ugnen i 40 minuter. När kakan är klar höjer du temperaturen till 225 grader.

Kokostosca: När kakan är i ugnen börjar du med kokostoscan. Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm upp på låg värme. När toscan är så varm så du ser första kokbubblan drar du av kastrullen från plattan. Ta ut kakan ur ugnen och känn efter så den är genomgräddad (annars ställer du in den några minuter till). Bred ut toscan försiktigt över kakan och ställ in i ugnen i ytterligare 7 minuter. Låt kakan svalna i formen.

saffranskaka kokostosca

 

Kommentarer

Ett svar till ”Vegansk saffranskaka med kokostosca”

  1. Profilbild för Jasmine Boman
    Jasmine Boman

    Gjorde denna till julafton och blev mycket uppskattad, som alltid när jag bakar något från denna sidan. Plastade in och frös ner innan servering, fick tina i kylen under natten. Fascinerande hur jag totalt orädd kan testa nya recept och bjuda på, provbakar aldrig. Blir alltid bra med dina recept!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *