Vegansk vaniljfudge

Jag minns vaniljfudgen man kan köpa i lösgodislådorna. Det godiset var alltid min första prioritering innan jag började äta växtbaserat och jag har saknat den så otroligt mycket!

Det har tagit några försök att få fram den perfekta smaken och konsistensen på min veganska vaniljfudge. Den ska nämligen vara krämig i konsistensen och inte seg så som kola brukar vara. Den ska också kunna hålla ett bra tag i rumstemperatur för att kunna ha den framme på godisbordet i jul!

vegansk vaniljfudge

vaniljfudge vegansk

Det är viktigt att använda en termometer när du kokar fudgen för att få. rätt temperaturer som blir avgörande för godisets konsistens. Jag använder en sockertermometer som du kan hitta här.

För att få jämna, fina bitar använder jag bakbalkar, mitt allra bästa köptips inför julgodistillverkningen! Här hittar du bakbalkar.

Vegansk vaniljfudge

Portioner: 40 bitar

Tid: 30 minuter + tid för att stelna

Ingredienser

180 g/2 dl strösocker

280 g/2 dl ljus sirap

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

1 1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

100 g mjölkfritt margarin

Topping

Flingsalt

Gör så här

Blanda alla ingredienser utom margarin i en kastrull och koka en kola som mäter 125 grader. Rör om då och då men inte för ofta. Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet tills det smält. Nu ska du använda en ballongvisp och vispa tills temperaturen på kolan sjunkit till 65 grader. Den ska bli seg och matt i färgen när den är klar. Det tar lite tid men det är detta steg som gör att du får den härliga konsistensen på din fudge. Häll sedan ut smeten i bakbalkar (15×15 cm) som stå placerade på ett bakplåtspapper. Ställ fudgen kallt tills den stelnat ordentligt och skär den sedan i bitar. Strö över flingsalt innan servering. Du kan ha fudgen framme i rumstemperatur i några timmar men förvara dem gärna i frysen eller i kylskåpet.

vaniljfudge vegan

Kommentarer

2 svar till ”Vegansk vaniljfudge”

  1. Nu är det andra gången jag misslyckas 🙁 de blir bara som en kola o alldeles för löst i rumstemperatur. Följer receptet och har termometer, vad kan vara fel? Vill verkligen lyckas för älskade också det godiset innan jag blev vegan!

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Kolla igenom vilken grädde du använder! Jag använder nästan bara alpro matgrädde eller vispgrädde när jag gör kola. Använder du Oatly kanske? Då behöver du förmodligen koka kolan till en högre temperatur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *