Jag minns vaniljfudgen man kan köpa i lösgodislådorna. Det godiset var alltid min första prioritering innan jag började äta växtbaserat och jag har saknat den så otroligt mycket!
Det har tagit några försök att få fram den perfekta smaken och konsistensen på min veganska vaniljfudge. Den ska nämligen vara krämig i konsistensen och inte seg så som kola brukar vara. Den ska också kunna hålla ett bra tag i rumstemperatur för att kunna ha den framme på godisbordet i jul!
Det är viktigt att använda en termometer när du kokar fudgen för att få. rätt temperaturer som blir avgörande för godisets konsistens. Jag använder en sockertermometer som du kan hitta här.
För att få jämna, fina bitar använder jag bakbalkar, mitt allra bästa köptips inför julgodistillverkningen! Här hittar du bakbalkar.
Vegansk vaniljfudge
Portioner: 40 bitar
Tid: 30 minuter + tid för att stelna
Ingredienser
180 g/2 dl strösocker
280 g/2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/1/2 tsk salt
1 1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde
100 g mjölkfritt margarin
Topping
Flingsalt
Gör så här
Blanda alla ingredienser utom margarin i en kastrull och koka en kola som mäter 125 grader. Rör om då och då men inte för ofta. Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet tills det smält. Nu ska du använda en ballongvisp och vispa tills temperaturen på kolan sjunkit till 65 grader. Den ska bli seg och matt i färgen när den är klar. Det tar lite tid men det är detta steg som gör att du får den härliga konsistensen på din fudge. Häll sedan ut smeten i bakbalkar (15×15 cm) som stå placerade på ett bakplåtspapper. Ställ fudgen kallt tills den stelnat ordentligt och skär den sedan i bitar. Strö över flingsalt innan servering. Du kan ha fudgen framme i rumstemperatur i några timmar men förvara dem gärna i frysen eller i kylskåpet.
Lämna ett svar