Inlägget innehåller reklam
Vegansk kokostårta med choklad och passion kan vara den godaste tårtan jag ätit! Det tropiska inslaget av kokos i bottnarna och syrlig passionscurd i fyllningen balanserar upp dem mäktiga chokladmoussen alldeles perfekt. Detta är sannerligen en riktig kalastårta för både stora och små!


Följ mig på
Kokostårta med choklad och passion
Bottnar
Till bottnarna har jag använt DE HÄR formarna som jag verkligen kan rekommendera
150 gram/1,5 dl kikärtsspad
270 gram/3 dl strösocker
80 gram/1 dl potatismjöl
180 gram/3 dl vetemjöl
10 gram/2 tsk bakpulver
10 gram/2 tsk vaniljsocker
3 gram/0,5 tsk salt
100 gram/1 dl vatten
100 gram mjölkfritt margarin
35 gram/1 dl kokosflingor
- Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme
- Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och poröst med elvisp och sikta sedan ned de torra ingredienserna och vänd om med en slickepott
- Smält margarinet och blanda i vattnet. Vänd ned det i smeten och tillsätt kokosflingorna. Blanda tills smeten blir jämn
- Lägg bakplåtspapper i botten på 4 formar (15 cm i diameter, jag använder DE HÄR och älskar dem!!!)
- Fördela smeten jämt i de fyra formarna och grädda dem mitt i ugnen i ca 15 minuter
- Låt tårtbottnarna svalna helt i sina formar innan du vänder ut dem
Passion- och apelsincurd
80 gram passionsjuice (saften ur ca 4 st passionsfrukter, inte kärnor medräknat)
100 gram/1 dl apelsinsaft (saften ur ca 1 pressad apelsin)
100 gram/1 dl vatten
45 gram/0,5 dl strösocker
36 gram/3 msk majsstärkelse
1 knivsudd salt
25 gram mjölkfritt margarin
- Dela och gröp ur passionsfrukterna, sila bort kärnorna och häll saften i en kastrull. Pressa apelsinsaften ur frukten och h’ll ned det i samma kastrull.
- Tillsätt strösocker och salt
- Blanda vattnet med majsstärkelsen och tillsätt det under omrörning samtidigt som du kokar upp ingredienserna till en tjock kräm (viktigt att röra i kastrullen hela tiden för att undvika klumpar)
- När krämen tjocknat drar du av kastrullen från plattan och rör i margarinet tills det smält
- Låt nu krämen bli helt kall i kylskåp och häll sedan upp i en spritspåse
Chokladmousse
125 gram/1,25 dl växtbaserad matlagningsgrädde (jag har använt alpros gröna, den ger inte så mycket bismak)
45 gram/0,5 dl strösocker
2 strukna krm agar agar (på förpackningen står det att det ska vara 2 gram men jag får det inte till att stämma på någon utav mina vågar, därför vill jag inte skriva ut gram här)
100 gram vegansk ljus choklad
125 gram/1,25 dl växtbaserad vispgrädde (det spelar ingen roll vilken du använder)
- Blanda matgrädde, strösocker och agar agar i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt det småkoka i 2 minuter. Dra av från plattan
- Bryt ned chokladen i kastrullen och blanda om tills den smält
- Vispa vispgrädden och blanda ihop den med chokladgrädden
- Ställ in chokladmoussen i en skål i kylskåpet och låt den stelna. Häll sedan upp den i en spritspåse
Vit chokladsmörkräm
Viktigt att margarin och vispgrädde är rumstempererade
100 gram mjölkfritt margarin (gärna bordsmargarin)
90 gram/1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljpasta
15 gram/1 msk växtbaserad vispgrädde
100 gram vegansk vit choklad
- Vispa ihop margarin, florsocker och vaniljpasta och tillätt sedan grädden. Fortsätt vispa tills du får en slät kräm
- Smält chokladen i micro eller över vattenbad och vänd ned den i smeten. Blanda tills du får en jämn chokladsmörkräm och låt den stå framme i rumstemperatur
Montering
- Lägg en botten på ett tårtfat och riv av bitar av bakplåtspapper som du sticker under bottnen (det kommer minska kladd)
- Spritsa ett lager chokladmousse och bred ut den jämnt
- Lägg på en ny botten och spritsa på passionscurden, bred ut jämnt
- Lägg på en till botten och bred ett till lager med chokladmousse och placera sedan den sista bottnen ovanpå
- Fördela ut den vita chokladkrämen och spackla den runt tårtan. Ställ tårtan i kylskåpet, gärna över natten, och garnera innan du serverar.
Jag garnerade tårtan med passionscurd och hackad choklad







Lämna ett svar