Vegansk drömrulltårta

by on

Vegansk drömrulltårta är en klassisk chokladrulltårta med smörkräm som fyllning! Den är galet god, men man behöver några knep för att lyckas!

vegansk drömrulltårta

Följ mig på

Instagram

Facebook

Några tips på vägen:
  • Väg ingredienserna om du har möjlighet! Det ger ett exakt resultat av receptet. Rulltårtan går gärna sönder om det är exempelvis för mycket mjöl
  • Använd bordsmargarin i fyllningen. Smältgraden på bordsmargarin är nämligen lägre än smältgraden i bakmargarin vilket innebär att det smälter snabbare i munnen och du slipper få hela gommen full av fett
  • Låt rulltårtan svalna till rumstemperatur innan du breder på smörkrämen. Är den för varm kommer krämen smälta
  • Använd rumstempererade ingredienser i smörkrämen så kommer den inte skära sig

Vegansk drömrulltåtrta

Botten

75 gram mjölkfritt margarin

150 gram/1,5 dl vatten

135 gram/1,5 dl strösocker

120 gram/2 dl vetemjöl

20 gram/0,5 dl kakao

5 gram/1 tsk vaniljsocker

5 gram/1 tsk bakpulver

3 gram/0,5 tsk salt

26 gram/2 msk strösocker

  1. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme
  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål
  3. Smält margarinet och blanda i vattnet
  4. Häll ned vätskan i de torra ingredienserna samtidigt som du rör om i skålen tills smeten blir klumpfri
  5. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt (30x40cm) och bred ut smeten där i så den formar en rektangel
  6. Grädda rulltårtan mitt i ugnen i 5-7 minuter (kanterna vill gärna brännas vid mot slutet så håll lite koll)
  7. Plocka ut kakan ur ugnen och strö på den andra delen strösocker
  8. Lägg ett nytt bakplåtspapper över det sockrade lagret och vänd upp kakan på en skärbräda eller liknande som är större eller lika stor som själva kakan
  9. Pensla kallt vatten på bakplåtspappret och dra sedan försiktigt bort det. Låt kakan svalna helt

Smörkräm

150 gram mjölkfritt margarin (bordsmargarin funkar bäst här)

90 gram/1,5 dl florsocker

5 gram/1 tsk vaniljpasta eller dubbel mängd vaniljsocker

15 gram/1 msk växtbaserad vispgrädde

En nypa salt

  1. Vispa alla ingredienser till smörkrämen till en jämn massa
  2. Bred ut smörkrämen på rulltårtan och rulla ihop den från kortsida till kortsida med hjälp av bakplåtspappret
  3. Ställ in hela rulltårtan i kylskåpet i minst 30 minuter innan du skär upp den i cm-tjocka skivor

Rulltårtan förvaras sedan bäst i kylskåp

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.