Focaccia är helt klart ett favoritbröd till sallad, soppa och bufféer. Jag älskar att de smakar matigt och går att äta utan pålägg. Jag tycker att focaccia höjer en måltid enormt mycket med sin smak och goda fyllning! För att få mer smak och textur väljer jag allt som oftast att tillsätta lite grahamsmjöl eller rågmjöl i degen också, det blir supergott.

Följ mig på
Focaccia med vitlök och soltorkad tomat
30 gram färsk jäst
7 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja + 3 msk till pensling
750 gram/12,5 dl vetemjöl
210 gram/3,5 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
Marinderad vitlök
Soltorkad tomat i olja
Rosmarin (färsk eller torkad)
Flingsalt
- Smula jästen i en bunke och blanda den med det ljumna vattnet och oljan tills det smält samman
- Tillsätt mjölet lite i taget och knåda till sist i saltet. Knåda degen i 10 minuter. Den ska vara ganska kladdig
- Klä en långpanna med bakplåtspapper och stjälp ut degen där på. Mjöl händerna och tryck ut degen ända ut i kanterna. Lägg över en kökshandduk och låt jäsa i 1 timme
- Sätt ugnen på 225 grader
- Pensla olja på den färdigjästa degen och tryck hål med fingret så du får hål över hela degen. Tryck i vitlök och soltorkad tomat i hålen. Strö över rosmarin och flingsalt
- Grädda brödet mitt i ugnen i 20-25 minuter. Brödet ska ha fått en gyllenbrun färg.
- Låt din foacacia svalna på plåten och skär den sedan i rutorFocaccia med vitlök och soltorkad tomat går bra att frysa eller förvara i en lufttät plastpåse






Lämna ett svar