Vegansk potatis- och purjolökssoppa

Soppa är alltid gott och lättlagat. Den här veganska potatis- och purjolökssoppan är väldigt god och smakar precis som när jag var liten! Det var nämligen en favoriträtt redan då, tillsammans med nybakat bröd som jag doppade i soppan.

Till min veganska potatis- och purjolökssoppa hade jag nybakat focaccia-bröd med vitlök och soltorkade tomater. Det blev ordentligt gott och höjde den här simpla måltiden till topp 10 av favoriter mitt i veckan! Receptet på focaccia med vitlök och soltorkade tomater hittar du HÄR.

Potatis och purjolökssoppa
Mums med potatis- och purjolökssoppa

Följ mig på

Instagram

Facebook

Vegansk potatis- och purjolökssoppa

7 stycken stora, mjöliga potatisar

25cm purjolök

2 st vitlöksklyftor

2 msk grönsaksbuljong

2 tsk spiskummin

1 tsk salt

1 liter vatten

3 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Olja att steka i

Persilja till servering

  1. Skala och skär potatisen i grova tärningar. Skala och hacka vitlök grovt. Skölj och skär purjolöken i grova bitar. Lägg dem i en gryta tillsammans med oljan och fräs dem i några minuter
  2. Blanda i buljong, salt och spiskummin och låt kryddorna fräsa en stund med grönsakerna
  3. Tillsätt vattnet och låt småkoka i 10 minuter eller till potatisen är mjuk
  4. Mixa till en slät soppa och tillsätt grädden. Låt soppan koka upp och dra sedan av grytan från plattan
  5. Strö över persilja och servera soppan med nybakt bröd eller knäcke

Potatis- och purjolökssoppa – En enkel rätt med rik historia 🥔🌿

Potatis- och purjolökssoppa, eller potato and leek soup som den ofta kallas internationellt, är en av de där rätterna som bevisar att enkelhet kan vara fullständigt genial. Den kombinerar två basingredienser – potatis och purjolök – och förvandlar dem med hjälp av buljong, smör och ibland grädde till en len, mild och djupt tillfredsställande soppa. Men bakom den här vardagliga rätten döljer sig en fascinerande historia och flera kulturella kopplingar som sträcker sig över både tid och rum.

Historiska rötter 🍵

potatis och purjolökssoppa vegansk
En skål med härlig soppa!

Potatisen, som idag känns självklar i europeiska kök, är en relativt sen nykomling från Sydamerika. Den introducerades i Europa på 1500-talet efter spanjorernas resor till den nya världen, men det dröjde länge innan potatisen fick sitt genomslag som folkets gröda. Purjolöken däremot har gamla europeiska rötter och har varit känd och använd sedan antiken, där den var särskilt populär i det romerska köket.

När dessa två ingredienser möttes i den enkla vardagsmatlagningen, troligen under 1700- eller 1800-talet, föddes grunden till potatis- och purjolökssoppan – en rätt som enkelt kunde lagas på billig och lättillgänglig råvara, och som mättade många munnar.

Fransk elegans och en amerikansk variant 🇫🇷🇺🇸

Soppan fick en extra kulturell skjuts tack vare det franska köket. Den eleganta, släta varianten kallas där vichyssoise och serveras ofta kall. Den tillskrivs ofta den franske kocken Louis Diat, som arbetade på Ritz-Carlton i New York i början av 1900-talet och som inspirerades av sin barndoms soppa i Vichy-regionen i Frankrike. Diat experimenterade och skapade en kall, krämig version som snabbt blev en lyxig klassiker i det amerikanska köket.

Samtidigt har den varma potatis- och purjolökssoppan funnits kvar som en folklig klassiker i hem över hela Europa, särskilt i brittiska, irländska och skandinaviska hushåll. Där står den som symbol för enkel husmanskost – värmande, billig och näringsrik mat för kalla dagar.

Kulturella paralleller och gemensamma nämnare 🌍

Det intressanta är att rätter liknande potatis- och purjolökssoppa finns i många matkulturer, där man kombinerar stärkelse från rotfrukter med milda löksmaker och buljong. Tänk på den irländska potatis- och löksoppan som lagats under generationer, eller den polska zupa ziemniaczana, som ofta inkluderar potatis och lök med örter och ibland korv.

Även i den skandinaviska mattraditionen har kombinationen av potatis och lök – både gul lök och purjolök – en lång historia som grundpelare i grytor och soppor. Det speglar det gemensamma behovet i kalla klimat: att skapa närande, mättande rätter av lagringsbara råvaror under vinterhalvåret.

Symbolik och nutid ✨

Idag är potatis- och purjolökssoppa mer än bara vardagsmat. Den symboliserar hållbarhet, enkelhet och en återgång till traditionella, långsamma matlagningstekniker. Den är också en påminnelse om hur grundläggande ingredienser kan bli till något tröstande och vackert när de får ta plats.

I en tid där många söker klimatsmart och närodlad mat blir potatis- och purjolökssoppan också en rätt i takt med samtiden – potatis och purjolök är båda grödor som trivs i nordiskt klimat och kräver relativt lite resurser att odla.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *