Idag gjorde jag mitt godaste bröd! Ett fantastiskt matbröd med vitlöksolja, parmesan och persilja. Det perfekta brödet till soppa, pasta eller som vilken mackfest som helst!
Du bakar brödet i långpanna så de jäser ihop vilket ger dig ännu saftigare bröd som du bryter av från varandra efter gräddning. Degen innehåller rågsikt och vetemjöl vilket ger en annan textur och smak. Du kan välja ett annat mjöl eller bara vetemjöl om du vill!

Vegansk matbröd med vitlök, parmesan och persilja
Portioner: 15 stycken bröd
Förvaring: tätsluten påse eller i frysen
Tid: ca 2 timmar
Ugn: 225 grader
Ingredienser
30 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
15 g/1 msk agavesirap eller ljus sirap
6 g/1 tsk salt
240 g/ 4 dl rågsikt
300 g/5 dl vetemjöl
45 g/1/2 dl neutral olja, typ rapsolja
Topping
45 g/1/2 dl neutral olja
1 st vitlöksklyfta
1 dl vegansk parmesanost
Flingsalt
Fryst eller färsk persilja
Smula jästen i en bunke och blanda ned ljummet vatten tills jästen smält. Tillsätt övriga ingredienser och knåda degen i maskin eller med elvisp med degkrokar tills du får en jämn, spänstig deg som lossnar från bunken kanter. Det tar minst 10-15 minuter. Låt degen jäsa i bunken under en handduk eller plastfolie i 45 minuter. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bord och dela degen i 15 bitar. Rundriv bullarna så du får dem runda, jämna och fina. Lägg dem på en plåt (25x30cm) med bakplåtspapper och låt dem jäsa under handduk eller plastfolie i 30 minuter. Riv vitlöken och blanda med oljan. Pensla på vitlöksoljan över de jästa bröden. Strö över parmesanost och flingsalt. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt bröden svalna något och strö över persiljan.







Lämna ett svar