Veganska semlor med fördeg

Semmeltider. Är det bara en gång om året eller är det semmeltider året om? Jag brukar hålla mig till den del av året när fettisdagen är, det räcker för mig!

Dessa semlor är HELT MAGISKA! Jag hade lite tid över dagen då jag bakade dem och tänkte att jag testar att baka bullarna med fördeg. Det tråkigaste som finns är ju att öka en torr semmelbulle! Med fördeg får glutentrådarna ännu längre tid på sig att bildas vilket resulterar i en saftigare bulle. När jag tog första bettet på min färdiga semla tappade jag hakan. HERREGUD, det är den saftigaste semmelbullen jag smakat!

Mandelmassan har jag också gjort själv. Det är mycket enklare än vad man tror! Jag har använt färdigrostad mandel som man kan köpa i butik, men du kan också skålla och rosta mandeln själv. Då kokar du upp vatten och lägger ned mandlarna där i, låt ligga i några minuter. Ta bort skalet från mandlarna och lägg dem på en plåt. Rosta mitt i ugnen på 200 grader i ca 7 minuter. Sen följer du resten av receptet på mandelmassan som kommer här nedan.

veganska semlor

Veganska semlor med fördeg

Portioner: 20 stycken

Tid: 4 timmar

Ugn: 200 grader

Förvaring: semmelbullarna går att frysa i upp till 3 månader. Mandelmassan förvaras i kylskåpet i upp till 1 vecka.

Fördeg

20 g färsk jäst

30 g/ca 2 msk strösocker

3 dl vatten

300 g/5 dl vetemjöl

Bulldeg

Hela satsen fördeg

60 g/ca 4 msk strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

3 g/1/2 tsk salt

2 tsk mortlad kardemumma

100 g mjölkfritt margarin

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 30 grader och blanda ned den i skålen tills jästen smält. Tillsätt övriga ingredienser till fördegen och rör ihop till en lös deg. Lägg över plastfolie och låt jäsa i 1 1/2-2 timmar. Fördegen är klar när den börjar bubbla.

Ta hela fördegen och blanda ned övriga ingredienser till bulldegen. Knåda degen i en köksassistent eller med en elvisp med degkrokar i minst 10 minuter. Degen är klar när den släpper från bunkens kanter, är glansig och spänstig. Lägg över plasten igen och låt degen jäsa i ytterligare 1 timme. Stjälp ut degen på ett lätt mjölat bakbord, knåda den inte. Dela degen i 20 lika stora bitar (jag väger mina bitar till 60 g) och rulla dem till bollar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under en ren handduk i 30 minuter. Pensla med vatten och grädda mitt i ugnen i 12-13 minuter. Låt bullarna svalna och klipp ut en triangel i mitten av bullarna så du får en grop. Spara locken.

Mandelmassa

200 g rostade mandlar

30 g/1/2 dl florsocker

5 g/1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Mixa alla ingredienser i en matberedare tills du får en kräm. Du kan välja själv om du vill ha den helt slät eller med lite bitar. Jag gillar den med lite bitar i. Fyll groparna med mandelmassan

Topping

Växtbaserad vispgrädde

Florsocker

Vispa grädden fast och spritsa ut den över mandelmassan i bullarna. Lägg på locket och pudra över florsocker. Servera genat.

 

 

Kommentarer

2 svar till ”Veganska semlor med fördeg”

 1. Dum fråga kanske men ska man smälta smöret?

  1. Profilbild för fridasvegobak
   fridasvegobak

   Hej, inga frågor är dumma!
   Du ska inte smälta smöret, det ska klickas i både degen och mandelmassan 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *