En lyxig, fräsch kladdkaka med vit choklad och kokos. Toppad med en syrlig lemoncurd och en härlig bärgrädde. Perfekt som dessert!
Tips: När du bakar den här kladdkakan är det viktigt att tänka på att inte smälta margarin och vit choklad för hårt. Smält alltid växtbaserat margarin på låg temperatur, det får inte bubbla eftersom det är mycket känsligt. Allt som oftast beror en skuren kladdkaka på att man smält margarinet för hårt. När du också använder mer fett i form av choklad är det om än viktiare att använda en låg temperatur.


Vegansk vit chokladkladdkaka med kokos och lemoncurd
Portioner: 8-10 stycken
Tid: 45 minuter + tid för avsvalning
Ugn: 175 grader
Ingredienser
Kladdkaka
100 g mjölkfritt margarin
100 g vegansk vit choklad
180 g/2 dl strösocker
150 g/2 1/2 dl vetemjöl
40 g/1 dl kokosflingor
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/ 1/2 tsk salt
Skal från en citron
1 dl kikärtsspad
Lemoncurd
135 g/1 1/2 dl strösocker
30 g/1/2 dl vetemjöl eller majsstärkelse
2 st citroner, saften
1 dl vatten
50 g mjölkfritt margarin
Bärgrädde
2 dl växtbaserad vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 dl frysta bär
Börja med kladdkaka. Klä en springform, 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Smält margarinet på låg värme och dra av från plattan. Hacka chokladen smått och blanda ned i margarinet tills det smält samman. Blanda i övriga ingredienser tills du får en klumpfri smet. Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kladdkakan är färdig när den är fast i kanterna och vobblig i mitten. Ställ kladdkakan för att svalna helt,
Under tiden kladdkakan gräddas kan du göra lemoncurd. Blanda socker och mjöl i en kastrull. Pressa i citronsaften, gärna genom en sil så du inte får med fruktkött eller kärnor. Blanda i vatten och koka upp under omrörning tills du får en tjock kräm. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarinet tills det smält samman med krämen. Låt svalna.
Lägg kladdkakan på ett fat. Bred på lemoncurd. Vispa grädden hårt med vaniljsocker och blanda sedan i bären. Bred grädden över lemoncurden innan servering.






Lämna ett svar