Så härligt, fräscha bullar med smak av vår och sommar! Helt galet goda med syrlig lemoncurd i fyllningen. Helt klart en av mina nya favoritbullar som kommer bakas många gånger till soliga dagar!
Det jag älskar mest med bullarna är helt klart den härliga gropen fylld med lemoncurd. Bullarna blir extra saftiga med något krämigt i mitten!
Veganska citronbullar
Portioner: 20 stycken
Tid: 3 timmar
Ugn: 200 grader
Ingredienser
Bulldeg
30 g färsk jäst
3 dl vatten
90 g/1 dl strösocker
Skalet från en citron
540 g/9 dl vetemjöl
3 g/1/2 tsk salt
100 g mjölkfritt margarin (rumstemperatur)
Lemoncurd
2 st citroner (saften)
1/2 dl vatten
135 g/1 1/2 dl strösocker
30 g/1/2 dl vetemjöl
25 g mjölkfritt margarin
Fyllning
150 g mjölkfritt margarin (rumstemperatur)
90 g/1 dl strösocker
10 g/2 tsk vaniljsocker
8 g/2 tsk majsstärkelse
Sockerlag
90 g/1 dl strösocker
1 dl vatten
Pärlsocker
Börja med bulldegen. Värm vattnet till 38 grader och blanda det med jästen tills den lösts upp. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ihop till en deg. Om du använder händer eller elvisp med degkrokar så behöver du knåda i minst 15 minuter. Om du använder maskin behöver degen minst 10 minuter för att gå ihop ordentligt. När degen är spänstig och har släppt från bunken kanter lägger du den på ett lätt mjölat bord och låter den vila under en handduk i 20 minuter.
Mixa alla ingredienser till fyllningen. Dela degen i två delar och kavla ut till en rektangel som är ca 1/2 cm tjock. Bred ut fyllningen och vik ihop degen kortsida till kortsida. Skär 2 cm tjocka remsor och gör en ”byxa” genom att dela remsan i två delar nästan hela vägen igenom. Snurra ihop remsan till en bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk i 1 1/2-2 timmar.
Under tiden som bullarna jäser gör du lemoncurden. Blanda alla ingredienser utom margarinet i en kastrull och koka upp tills du får en tjock kräm. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarinet tills det smält samman med krämen. Låt svalna helt, det går bra i kylskåp. Häll upp lemoncurden i en spritspåse.
Blanda socker och vatten och koka till en simmig sockerlag. Pensla bullarna med sockerlag. Fyll mitten av bullarna med lemoncurd och grädda bullarna mitt i ugnen i ca 12 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg. När bullarna är färdiga penslar du dem med sockerlag igen och strör på pärlsockret. Låg bullarna svalna på plåten.
Lämna ett svar