En riktigt god kladdig kladdkaka med en mousse gjord på hasselnötschoklad. Enkelt, gott och lyxigt! Den lyxiga känslan kommer ju egentligen bara ifrån hur jag spritsat moussen på kladdkakan. Jag klipper bara en sne öppning på påsen och sedan spritar jag ut mousse på varje bit kladdkaka.


Vegansk kladdkaka med chokladmousse
Portioner: 8 stycken
Tid: 1 timme + tid för avsvalning
Ugn: 175 grader
Ingredienser
Kladdkaka
125 g mjölkfritt margarin
180 g/2 dl strösocker
75 g/1 dl mjukt farinsocker
150 g/2 1/2 dl vetemjöl
20 g/1/2 dl kakao
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/1/2 tsk salt
1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
Chokladmousse
90 g/1 dl strösocker
3 krm agar agar
125 g/1 1/4 dl växtbaserad matlagningsgrädde
100 g vegansk hasselnötschoklad
125 g/1 1/4 dl växtbaserad matlagningsgrädde
Färska bär till topping
Smält margarinet till kladdkakan i en kastrull på låg värme och dra av från plattan. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en jämn, klumpfri smet. Klä en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper och bred ut smeten där i. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kladdkakan ska fast i kanterna och vobblig i mitten när dem är klar. Låt kladdkakan svalna helt.
Blanda socker, agar agar och matlagningsgrädden i en kastrull. Koka upp så det bubblar lätt i ca 1 minut. Hacka chokladen. Dra av kastrullen från plattan och blanda ned chokladen tills den smält samman med grädden. Ställ åt sidan medan du vispar vispgrädden hårt. Blanda chokladgrädden och vispgrädden tills du får en jämn smet. Häll smeten i en spritspåse och lägg in i kylskåpet i minst 2 timmar. Skär kladdkakan i portionsbitar. Klipp ett snett hål i spritspåsen och spritsa ut moussen över kladdkakan. Toppa med färska bär.






Lämna ett svar