Vegansk kladdkaka med chokladmousse

En riktigt god kladdig kladdkaka med en mousse gjord på hasselnötschoklad. Enkelt, gott och lyxigt! Den lyxiga känslan kommer ju egentligen bara ifrån hur jag spritsat moussen på kladdkakan. Jag klipper bara en sne öppning på påsen och sedan spritar jag ut mousse på varje bit kladdkaka.

kladdkaka3

kladdkaka

Vegansk kladdkaka med chokladmousse

Portioner: 8 stycken

Tid: 1 timme + tid för avsvalning

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Kladdkaka

125 g mjölkfritt margarin

180 g/2 dl strösocker

75 g/1 dl mjukt farinsocker

150 g/2 1/2 dl vetemjöl

20 g/1/2 dl kakao

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Chokladmousse

90 g/1 dl strösocker

3 krm agar agar

125 g/1 1/4 dl växtbaserad matlagningsgrädde

100 g vegansk hasselnötschoklad

125 g/1 1/4 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Färska bär till topping

Smält margarinet till kladdkakan i en kastrull på låg värme och dra av från plattan. Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en jämn, klumpfri smet. Klä en springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper och bred ut smeten där i. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 25-30 minuter. Kladdkakan ska fast i kanterna och vobblig i mitten när dem är klar. Låt kladdkakan svalna helt.

Blanda socker, agar agar och matlagningsgrädden i en kastrull. Koka upp så det bubblar lätt i ca 1 minut. Hacka chokladen. Dra av kastrullen från plattan och blanda ned chokladen tills den smält samman med grädden. Ställ åt sidan medan du vispar vispgrädden hårt. Blanda chokladgrädden och vispgrädden tills du får en jämn smet. Häll smeten i en spritspåse och lägg in i kylskåpet i minst 2 timmar. Skär kladdkakan i portionsbitar. Klipp ett snett hål i spritspåsen och spritsa ut moussen över kladdkakan. Toppa med färska bär.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *