Nattjästa morots- och havrefrallor

Lyx är att äta nygräddade frallor en helgmorgon. Nygräddade frallor som du i princip bara behöver slänga in i ugnen eftersom du förbereder det mesta kvällen innan!

morot havrefrallor

Fördelen med att nattjäsa (eller kalljäsa som det egentligen heter) en deg är att glutentrådarna hinner utvecklas under lång tid vilket gör brödet väldigt saftigt och härligt. Det är också därför du inte behöver knåda degen utan bara röra ihop ingredienserna. När du knådar degen hjälper du den nämligen på traven att utveckla glutentrådar vilket gör att det går fortare att baka! Nattjästa frallor går ju om än fortare, eftersom man sover bort hela jäsningstiden så jag skulle våga säga att du gör dessa frallor på 30 minuter!

bröd med morot havregryn

Nattjästa morots- och havrefrallor

Portioner: 18 stycken

Tid: 30 minuter + 12 timmar i kylskåp

Ugn: 225 grader varmluft eller 250 grader över/undervärme

Ingredienser

15 g färsk jäst

5 dl vatten

200 g finrivna morötter

30 g/2 msk olivolja

300 g/5 dl vetemjöl

300 g/5 dl rågsikt

150 g/ ≈ 3 dl havregryn

6 g/1 tsk salt

nattjästa frallor med morot

Gör så här

På kvällen: Blanda vatten och jäst i en stor bunke tills jästen löst upp sig. Finriv morötterna och blanda ned dem i bunken tillsammans  med oljan. Blanda mjölet med saltet. Tillsätt lite mjöl i taget och rör ihop tills båda mjölsorterna och havregrynen är nedrörda och du har fått en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylskåpet i 12 timmar.

På morgonen: Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 18 bitar och fördela dem på två plåtar med bakplåtspapper. Låt plåtarna stå i rumstemperatur medan du värmer upp ugnen till 225 grader varmluft eller 250 grader över/undervärme. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12-14 minuter. Om du använder över/undervärme behöver du sänka temperaturen till 225 grader direkt när du ställt in plåtarna. Frallorna går bra att frysa in.

Kommentarer

2 svar till ”Nattjästa morots- och havrefrallor”

  1. Funkar det att jäsa dem framme på köksbänken istället för i kylskåpet? Bakar andra nattjästa frallor på det sättet, därför undrar jag.

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Ja, det ska gå bra. Minska mängden jäst till 10 g 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *