Lyx är att äta nygräddade frallor en helgmorgon. Nygräddade frallor som du i princip bara behöver slänga in i ugnen eftersom du förbereder det mesta kvällen innan!

Fördelen med att nattjäsa (eller kalljäsa som det egentligen heter) en deg är att glutentrådarna hinner utvecklas under lång tid vilket gör brödet väldigt saftigt och härligt. Det är också därför du inte behöver knåda degen utan bara röra ihop ingredienserna. När du knådar degen hjälper du den nämligen på traven att utveckla glutentrådar vilket gör att det går fortare att baka! Nattjästa frallor går ju om än fortare, eftersom man sover bort hela jäsningstiden så jag skulle våga säga att du gör dessa frallor på 30 minuter!

Nattjästa morots- och havrefrallor
Portioner: 18 stycken
Tid: 30 minuter + 12 timmar i kylskåp
Ugn: 225 grader varmluft eller 250 grader över/undervärme
Ingredienser
15 g färsk jäst
5 dl vatten
200 g finrivna morötter
30 g/2 msk olivolja
300 g/5 dl vetemjöl
300 g/5 dl rågsikt
150 g/ ≈ 3 dl havregryn
6 g/1 tsk salt

Gör så här
På kvällen: Blanda vatten och jäst i en stor bunke tills jästen löst upp sig. Finriv morötterna och blanda ned dem i bunken tillsammans med oljan. Blanda mjölet med saltet. Tillsätt lite mjöl i taget och rör ihop tills båda mjölsorterna och havregrynen är nedrörda och du har fått en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylskåpet i 12 timmar.
På morgonen: Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 18 bitar och fördela dem på två plåtar med bakplåtspapper. Låt plåtarna stå i rumstemperatur medan du värmer upp ugnen till 225 grader varmluft eller 250 grader över/undervärme. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12-14 minuter. Om du använder över/undervärme behöver du sänka temperaturen till 225 grader direkt när du ställt in plåtarna. Frallorna går bra att frysa in.






Lämna ett svar