Mina favoritbullar kring jul är definitivt dessa med saffran, mandelmassa, vit choklad och vanilj! Dom blir saftiga, stora och alldeles för goda för att bara ta en.
Veganska saffransbullar med mandelmassa och vit choklad
Portioner: 25 stycken
Tid: 3 timmar
Ugn: 225 grader
Bulldeg
30 gram jäst
3 dl vatten
1 dl strösocker
1 gram (två paket) saffran
9 dl (540 gram) vetemjöl
100 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)
Fyllning
150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
200 g mandelmassa
90 g/1 dl strösocker
2 tsk vaniljapsta (finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker)
1/2 tsk salt
50 g vegansk vit choklad
Pärlsocker och flagad mandel till topping
Sockerlag
Lika delar strösocker och vatten som kokas ihop till en simmig lag

Gör så här
Bulldeg: Smula jästen i en bunke. Värm vätskan till fingervarmt (38-39 grader) och blanda ned saffranet. Tillsätt vätskan i jästen och blanda runt till den lösts upp sig. Tillsätt strösocker och rör om. Blanda i vetemjölet, lite i taget och knåda till en deg (detta kan göras för hand eller i maskin). Klicka i margarinet och fortsätt knåda degen tills den blivit fast och smidig. Lägg ut degen på ett bakbord och låt den vila i 20 minuter under en handduk.
Fyllning: Riv mandelmassa och mixa den tillsammans med de andra ingredienserna (utom vit choklad) i en matberedare. Du kan också mosa ihop fyllningen med en gaffel. Riv den vita chokladen på ett rivjärn.
Utbakning: Dela degen i två bitar. Kavla ut till en rektangel som är ca 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen och strö över den vita chokladen. Vik degen från kortsida till kortsida. Skär ut strimlor av degen som är 1 cm tjocka. Ta två strimlor och snurra ihop dem till en bulle. Fördela bullarna på 2 bakplåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 1 1/2-2 timmar under handduk. Pensla med sockerlag och strö över pärlsocker och flaga mandel. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter eller tills dom fått en gyllenbrun färg.







Lämna ett svar