Jag har velat testa att baka med havtorn så länge nu och när jag såg de små orangea bären i affären så roffade jag åt mig ett gäng och gick hem och bakade!

Egentligen är inte havtorn så gott att äta som de är. De smakar mest beskt och väldigt surt men i en god mousse tillsammans med lite vanilj och rostad vit choklad blir de otroligt goda!
Havtorn går att köpa i frysdisken där bär finns i de flesta livsmedelsbutiker. Man kan också plocka egna havtorn när de är i säsong i september.

Vegansk havtornmousse med rostad vit choklad
Portioner: 6 stycken
Tid: 30 minuter + tid för att stelna
Ugn: 175 grader
Ingredienser
100 g frysta havtorn
3 krm agar agar
90 g/1 dl strösocker
5 g/1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde
100 g vegansk vit choklad

Gör så här
Tina havtornen i micron, de kan gärna bli lite varma så de vätskar ur sig. Blanda agar agar, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Lägg havtornen i en sil och sila ned saften från bären i kastrullen. Blanda runt och låt koka upp. Under tiden som du låter kompotten koka upp vispar du grädden hårt med elvisp. Blanda sedan ned kompotten i grädden med en slickepott tills du får en lös mousse. Du behöver arbeta ganska snabbt då den stelnar fort. Häll upp moussen i 6 stycken glas och ställ glasen kallt.
Ställ ugnen på 175 grader. Lägg hela chokladkakan på en plåt med bakplåtspapper och ställ in den i ugnen i 7-10 minuter. När chokladen är gyllenbrun är den klar. Plocka ut plåten och låt chokladen svalna. Lägg chokladen i en plastpåse och banka lite på den så du får chokladsmulor. Lägg på den rostade chokladen på moussen innan servering.






Lämna ett svar