Den här juliga chokladkakan är helt magiskt god! En saftig ”vanlig” chokladkaka toppad med en len, alldeles ljuvligt god chokladkräm med smak av JUL! Ett måste till fikat i december.

Julig chokladkaka (vegansk)
Portioner: 20 st bitar
Tid: 1 timme + förberedelse kvällen innan
Ugn: 175 grader
Ingredienser
Julig chokladkräm
2 1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde
3 st kanelstänger
1 st vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver
1 tsk kryddnejlika (inte malen)
2 tsk kardemummakärnor
1 tsk torkad ingefära
1/2 st apelsin (skal och saft)
250 g mörk choklad
Chokladkaka
3 dl kikärtsspad
450 g/5 dl strösocker
80 g/2 dl kakao
360 g/6 dl vetemjöl
10 g/2 tsk vaniljsocker
15 g/1 msk bakpulver
6 g/1 tsk salt
200 gram mjölkfritt margarin
2 dl växtbaserad dryck
Gör så här
Julig chokladkräm: Koka upp grädden i en kastrull och dra av från plattan. Blanda i alla kryddor och skal och saft från apelsinen. Lägg på ett lock och låt grädden stå och dra till sig alla smaker från kryddorna i mint 6 timmar men gärna över natten. Ställ kastrullen kallt, i kylskåp eller ute (inte i minusgrader).
Chokladkaka: Vispa kikärtsspad med en ballongvisp tills det blir skummigt. Tillsätt strösockret och vispa ihop med spadet. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ned den i skålen, gärna genom en sil. Smält margarinet i en kastrull och blanda i växtdrycken. Tillsätt margarinblandingen i smeten och blanda en jämn, klumpfri smet. Häll upp smeten i en långpanna (25x35cm) täckt i bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna något och tryck hål i kakan med tex ett sugrör så chokladkrämen kan rinna ned i hålen och ge extra smak och saftighet.
Gör färdigt julig chokladkräm: Sila grädden i en ny kastrull (du ska alltså sila bort kryddorna). Hacka chokladen i grova bitar och blanda ned i grädden. Värm upp på svag värme under omrörning tills du får en slät kräm. Låt svalna tills den blir bredbar och bred ut den över kakan. Strö över flingsalt och förvara i kylskåp.







Lämna ett svar