Julig chokladkaka (vegansk)

Den här juliga chokladkakan är helt magiskt god! En saftig ”vanlig” chokladkaka toppad med en len, alldeles ljuvligt god chokladkräm med smak av JUL! Ett måste till fikat i december.

julig chokladkaka

Julig chokladkaka (vegansk)

Portioner: 20 st bitar

Tid: 1 timme + förberedelse kvällen innan

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Julig chokladkräm

2 1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

3 st kanelstänger

1 st vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver

1 tsk kryddnejlika (inte malen)

2 tsk kardemummakärnor

1 tsk torkad ingefära

1/2 st apelsin (skal och saft)

250 g mörk choklad

Chokladkaka

3 dl kikärtsspad

450 g/5  dl strösocker

80 g/2 dl kakao

360 g/6 dl vetemjöl

10 g/2 tsk vaniljsocker

15 g/1 msk bakpulver

6 g/1 tsk salt

200 gram mjölkfritt margarin

2 dl växtbaserad dryck

Gör så här

Julig chokladkräm: Koka upp grädden i en kastrull och dra av från plattan. Blanda i alla kryddor och skal och saft från apelsinen. Lägg på ett lock och låt grädden stå och dra till sig alla smaker från kryddorna i mint 6 timmar men gärna över natten. Ställ kastrullen kallt, i kylskåp eller ute (inte i minusgrader).

Chokladkaka: Vispa kikärtsspad med en ballongvisp tills det blir skummigt. Tillsätt strösockret och vispa ihop med spadet. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ned den i skålen, gärna genom en sil. Smält margarinet i en kastrull och blanda i växtdrycken. Tillsätt margarinblandingen i smeten och blanda en jämn, klumpfri smet. Häll upp smeten i en långpanna (25x35cm) täckt i bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna något och tryck hål i kakan med tex ett sugrör så chokladkrämen kan rinna ned i hålen och ge extra smak och saftighet.

Gör färdigt julig chokladkräm: Sila grädden i en ny kastrull (du ska alltså sila bort kryddorna). Hacka chokladen i grova bitar och blanda ned i grädden. Värm upp på svag värme under omrörning tills du får en slät kräm. Låt svalna tills den blir bredbar och bred ut den över kakan. Strö över flingsalt och förvara i kylskåp.

julig chokladkaka