Okej den här veganska semmelkakan är helt sjukt god! Saftig kaka med mycket smak av kardemumma, jag har också fyllt kakan med mandelmassa och toppat med grädde. En RIKTIG lyxkaka!

Vegansk semmelkaka
Portioner: 8-10 stycken bitar
Tid: 1 1/2 timme
Ugn: 175 grader
Ingredienser
Semmelkaka
100 g mjölkfritt margarin
1 1/2 dl kikärtsspad
270 g/3 dl strösocker
240 g/4 dl vetemjöl
10 g/2 tsk vaniljsocker
15 g/1 msk kardemumma
10 g/2 tsk bakpulver
3 g/ 1/2 tsk salt
1 dl växtbaserad dryck
En klick mjölkfritt margarin och ströbröd till formen
Mandelmassa
200 g rostade mandlar
30 g/1/2 dl florsocker
5 g/1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde
Topping
2 dl växtbaserad vispgrädde
Torkade blommor eller kanske lite rostade mandelspån
Gör så här
Semmelkaka: Smält margarinet på låg värme i en kastrull, dra av från plattan och ställ åt sidan. Vispa kikärtsspad med en ballongvisp i tills du får ett skum. Tillsätt strösockret och vispa i ytterligare 15 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd ihop med en slickepott. Tillsätt det smälta margarinet och drycken och vänd ihop till en jämn, klumpfri smet. Smöra och bröa en springform som är 22cm i diameter och bred ut smeten där i. Grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter eller tills den är genomgräddad och gyllenbrun.
Låt kakan svalna i sin form och plocka därefter ut den. Vänd den utt och ned så botten blir toppen. Ta en tyll eller något annat som är rätt litet och runt som du kan gröpa ur hål i kakan. Du kan också använda en kniv och skära ut gropar.
Mandelmassa: Mixa alla ingredienser i en matberedare tills du får en kräm. Du kan välja själv om du vill ha den helt slät eller med lite bitar. Jag gillar den med lite bitar i. Fyll groparna med mandelmassan.
Topping: Vispa grädden till sin fastaste konsistens och bred eller spritsa ut den över kakan. Toppa med torkade blommor eller mandelspån och servera genast. Om du inte ska servera kakan på en gång så förvarar du den i kylskåpet och väntar du med att spritsa ut grädden till servering. Grädden har en tendens att vattna sig om den står länge.







Lämna ett svar