Veganska Delicatobollar

Receptet som är mest likt köpta Delicatobollar! Jag har studerat ingredienslistan och insett att det faktiskt är sötmandel i originalet. Självklart kan du utesluta det om du hellre använder bara havregryn

Smeten ska inte gå att rulla, den ska alltså inte vara lika fast som vanlig chokladbolssmet utan den ska spritsas ut och därefter få stelna i kylskåpet.

delicatobollar veganska

Veganska delicatobollar

Portioner: 16 stycken

Tid: 30 minuter + tid att stelna

Ingredienser

Chokladbolssmet

150 g mjölkfritt margarin (rumstempererat)

90 g/1 dl strösocker

10 g/2 tsk vaniljsocker

18 g/2 msk kakao

160 g/4 dl havregryn

60 g/1 dl mandelmjöl

1/2 dl växtbaserad grädde

Topping

200 g vegansk choklad (jag har använt en som har 54% kakaohalt)

1 tsk kokosolja

Kokosflingor

Gör så här

Chokladbolssmet: Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer tills du får en relativt slät smet. Havregrynen ska åtminstone vara grovt malda. Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa ut ”kluttar” som har samma form som delicatobollar på ett bakplåtspapper. Ställ in i kylskåpet tills smeten stelnat helt

Topping: Smält choklad och kokosolja på låg värme över vattenbad eller i micro. Blanda om ordentligt. Häll chokladen i en mindre skål eller ett lågt glas så blir det enklare att doppa. Doppa i chokladen och lägg tillbaka på pappret. Strö över kokosflingor och låt stelna i rumstemperatur. Därefter förvarar du dina Delicatobollar i kylskåpet eller i frysen.