Veganska kikärtspannkakor

Proteinrika, goda och mättande pannkakor som passar utmärkt som både maträtt och mellanmål!

Jag har blandat i paprika, rödlök, majs och persilja i min smet men du kan blanda i vad du vill, kanske några halvdåliga grönsaker som skräpar i kylen!

Veganska kikärtspannkakor

Portioner: 10-12 stycken pannkakor

Tid: 30 minuter

Ingredienser

4 dl kikärtsmjöl

2 dl växtbaserad dryck

2 dl vatten

1/2 tsk salt

1 st röd paprika

1 st liten rödlök

1 dl majs

Persilja efter smak

Olja till stekning

Gör så här

Hacka paprika och rödlök i mindre bitar och stek dem mjuka i en stekpanna med lite olja. Ställ åt sidan. Blanda kikärtsmjöl, dryck, vatten och salt till en slät smet. Blanda i de stekta grönsakerna, majs och persilja i smeten. Stek till pannkakor i stekpanna, glöm inte att använda olja när du steker!

0
5

Vegansk semmelkaka

Okej den här veganska semmelkakan är helt sjukt god! Saftig kaka med mycket smak av kardemumma, jag har också fyllt kakan med mandelmassa och toppat med grädde. En RIKTIG lyxkaka!

Vegansk semmelkaka

Portioner: 8-10 stycken bitar

Tid: 1 1/2 timme

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Semmelkaka

100 g mjölkfritt margarin

1 1/2 dl kikärtsspad

270 g/3 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

10 g/2 tsk vaniljsocker

15 g/1 msk kardemumma

10 g/2 tsk bakpulver

3 g/ 1/2 tsk salt

1 dl växtbaserad dryck

En klick mjölkfritt margarin och ströbröd till formen

Mandelmassa

200 g rostade mandlar

30 g/1/2 dl florsocker

5 g/1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Topping

2 dl växtbaserad vispgrädde

Torkade blommor eller kanske lite rostade mandelspån

Gör så här

Semmelkaka: Smält margarinet på låg värme i en kastrull, dra av från plattan och ställ åt sidan. Vispa kikärtsspad med en ballongvisp i tills du får ett skum. Tillsätt strösockret och vispa i ytterligare 15 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd ihop med en slickepott.

Tillsätt det smälta margarinet och drycken och vänd ihop till en jämn, klumpfri smet. Smöra och bröa en springform som är 22cm i diameter och bred ut smeten där i. Grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter eller tills den är genomgräddad och gyllenbrun.

Låt kakan svalna i sin form och plocka därefter ut den. Vänd den utt och ned så botten blir toppen. Ta en tyll eller något annat som är rätt litet och runt som du kan gröpa ur hål i kakan. Du kan också använda en kniv och skära ut gropar.

Mandelmassa: Mixa alla ingredienser i en matberedare tills du får en kräm. Du kan välja själv om du vill ha den helt slät eller med lite bitar. Jag gillar den med lite bitar i. Fyll groparna med mandelmassan.

Topping: Vispa grädden till sin fastaste konsistens och bred eller spritsa ut den över kakan. Toppa med torkade blommor eller mandelspån och servera genast. Om du inte ska servera kakan på en gång så förvarar du den i kylskåpet och väntar du med att spritsa ut grädden till servering. Grädden har en tendens att vattna sig om den står länge.

1
10

Veganska Delicatobollar

Receptet som är mest likt köpta Delicatobollar! Jag har studerat ingredienslistan och insett att det faktiskt är sötmandel i originalet. Självklart kan du utesluta det om du hellre använder bara havregryn

Smeten ska inte gå att rulla, den ska alltså inte vara lika fast som vanlig chokladbolssmet utan den ska spritsas ut och därefter få stelna i kylskåpet.

Veganska delicatobollar

Portioner: 16 stycken

Tid: 30 minuter + tid att stelna

Ingredienser

Chokladbolssmet

150 g mjölkfritt margarin (rumstempererat)

90 g/1 dl strösocker

10 g/2 tsk vaniljsocker

18 g/2 msk kakao

160 g/4 dl havregryn

60 g/1 dl mandelmjöl

1/2 dl växtbaserad grädde

Topping

200 g vegansk choklad (jag har använt en som har 54% kakaohalt)

1 tsk kokosolja

Kokosflingor

Gör så här

Chokladbolssmet: Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer tills du får en relativt slät smet. Havregrynen ska åtminstone vara grovt malda. Häll upp smeten i en spritspåse och spritsa ut ”kluttar” som har samma form som delicatobollar på ett bakplåtspapper. Ställ in i kylskåpet tills smeten stelnat helt

Topping: Smält choklad och kokosolja på låg värme över vattenbad eller i micro.

Blanda om ordentligt. Häll chokladen i en mindre skål eller ett lågt glas så blir det enklare att doppa. Doppa i chokladen och lägg tillbaka på pappret. Strö över kokosflingor och låt stelna i rumstemperatur. Därefter förvarar du dina Delicatobollar i kylskåpet eller i frysen.

0
6