Hemmagjort nyponpulver

Nypon är något av det nyttigaste vi kan äta. Den är fullspäckad med c-vitamin. Det går många diskussioner om att c-vitaminer förstörs vid uppvärmning vilket är en sanning med modifikation. Ja, vid upphettning förstörs en del av vitaminet men inte allt. Ju högre värme och ju fler gånger nyponet värms upp desto mer av c-vitaminet förstörs. Man ska alltså vara försiktig med hur mycket och hur länge man värmer den här typen av stenfrukt om man vill få ut så mycket c-vitamin som möjligt. Helst skulle man äta nypon direkt från busken, men det är inget jag vill rekommendera eftersom det kommer klia i halsen och färska nypon är väldigt beskt och surt. Alltså, inte gott. Ja, jag har smakat.

Hur som helst. Nyponpulver var för ett par år sedan en het trend, just på grund av dess höga c-vitamininnehåll. Perfekt för att motverka höstsnuvan. Jag köpte dock aldrig nyponpulver, dels för att det bara fanns i nätbutik för mig att få tag i och dels för att det är väldigt dyrt. Jag hoppade helt enkelt över den hälsotrenden men tänkte ta upp den nu istället. Jag har nämligen gjort eget nyponpulver.

Jag var ute i skogen och plockade mina nypon. Dessvärre var buskarna länsade på stenfrukterna så jag fick ta vad jag kom åt. Det blev lite drygt 5 dl. Väl hemma började jag rensa nyponen genom att dela dom På mitten och gröpa ur kärnorna. Det tog sin lilla tid att få nyponen färdiga att torkas, men det var mödan värt, jag lovar!

Jag la nyponen på ett bakplåtspapper på en plåt och torkade dom i ugnen på 50 grader i 8 timmar. Dom var hårda och krispiga när jag plockade ut dom.

När dom torkade nyponen svalnat plockade jag fram min Hotmix för att mixa sönder nyponen till ett pulver. Jag insåg under tiden att man verkligen behöver ha en stark mixer för att den ska fixa att mala ett pulver. Inte ens min mixer, som är en av dom starkaste på marknaden, lyckades mala alla nypon. Men det gör egentligen inte så mycket, nyponskalen är minst lika nyttiga och jag skilde bara pulvret från skalen och sparade båda delar i separata burkar. Av 5 dl färska nypon fick jag 0,5 dl nyponpulver.

Nyponpulver är gott att ha i smoothies eller att toppa gröten med!

Sammanfattning av hur jag gjorde

Plocka nypon (minst 0,5 liter)

Dela nyponen på mitten och gröp ur kärnorna

Lägg nyponen på ett bakplåtspapper på en plåt och torka i ugn på 50 grader i 8 timmar

Låt nyponen svalna och mal till ett pulver  i en stark matberedare/mixer

Skilj på pulvret och kvarvarande nyponskal genom att sila ner pulvret i en burk (spara gärna nyponskalen som är ett gott krisp att toppa din frukostbowl med)

Förvara pulvret i burk med lock

Kommentarer

Ett svar till ”Hemmagjort nyponpulver”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *