Glutenfritt bröd

ÄNTLIGEN har jag lyckats göra ett riktigt gott glutenfritt bröd. Det här med glutenfria alternativ är nytt för mig men jag har förstått att det finns en stor efterfrågan på just bröd utan gluten/vete. Jag ska erkänna för er att jag kastat fyra totalt misslyckade omgångar rakt ner i soporna. Femte gången tänkte jag ”nu får det bära eller brista” och så bara blev det så underbart gott! Jag var tvungen att göra brödet två gånger till bara för att vara säker på att det verkligen är ett hållbart recept. Och ja. Det är riktigt gott. Rismjöl är i princip smaklöst och är bra som utfyllnad. Havremjöl ger en saftig konsistens till brödet. Durramjöl var faktiskt något nytt för mig men det har visat sig vara likt vetemjöl i smaken. Durra är en fröväxt och är därför ett glutenfritt alternativ till vetemjöl. Däremot innehåller den ju inget gluten och därför behöver man använda fiberhusk för att kunna binda vätskan i brödet. Det här receptet är lätt att göra. Det kräver ingen jäsning och man behöver inte utföra många moment för att lyckas med det.

Ingredienser

2 dl havremjöl (mixade havregryn)

1,5 dl durramjöl

1,5 dl rismjöl

2 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

2 dl sojayoghurt

4 dl vatten

(olja att smörja formen med, eventuellt vallmofrön att strö formen med och flingsalt att strö över brödet)

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
  2. Tillsätt sojayoghurten och vattnet och blanda till en deg
  3. Smörj formen och strö med vallmofrön
  4. Häll i bröddegen i formen
  5. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca en timme
  6. Låt brödet sätta sig i minst en timme innan du skär upp det i skivor

PS. Brödet går utmärkt att frysa

Kommentarer

2 svar till ”Glutenfritt bröd”

  1. […] du vill använd glutenfritt bröd kan du baka mitt glutenfria bröd som är riktigt gott att både rosta och tillaga som […]

  2. Hej!

    Kan man byta ut durramjölet mot ett annat glutenfritt mjöl?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *