En något modernare julbakelse är helt klart min saffranskaka med cream cheese frosting. Den är helt galet saftig och smakar himmelskt!
Jag är inte en person som pyntar huset redan nu, det gör jag första advent. Däremot är jag helt galen när det kommer till julbak. Jag kan inte vara ensam om det? Det är något alldeles visst med juliga smaker som saffran, pepparkaka, kanel, kardemumma, lingon, knäck, kola, ja you name it. Jag vet att jag kommer få så många idéer inför jul så om jag ska kunna dela allt måste jag börja nu och jag hoppas att ni inte misstycker.
Saffranskaka
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 gram mjölkfritt margarin
1,5 dl växtbaserad dryck (jag använde Oatly iKaffe)
1 msk äppelcidervinäger
0,5 gram saffran
- Sätt ugnen på 175 grader
- Blanda att torra ingredienser (utom saffran) i en skål
- Smält margarinet och blanda i det tillsammans med växtdrycken till en klumpfri smet
- Blanda saffranen med äppelcidervinägern och blanda i det i smeten tills den fått en jämn, gul färg
- Klä en form (15×25 cm) med bakplåtspapper och bred i smeten
- Grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter (känn med en potatissticka i mitten av kakan, stickan ska inte vara kladdig när kakan är klar)
- Låt din saffranskaka svalna
Cream cheese frosting
50 gram vegansk färskost (jag använde Oatly påMackan)
100 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
- Vispa alla ingredienser med elvisp tills du får en fluffig, vit frosting
- Skär kakan i 9 stora eller 12 mindre bitar och spritsa eller bred på frostingen. Toppa gärna med färska hallon!







Lämna ett svar