Vegansk chokladtårta

Vegansk chokladtårta kommer gå hem hos alla som gillar choklad! Det har jag inga tvivel om. Bottnarna liknar kladdkaka i smak och karaktär, de är rätt tunga, mycket saftiga och ljuvligt chokladiga och goda!

Ja, det här är sannerligen en riktig kalastårta! Den är lätt att göra och passar till stora som små. Hallonen som jag dekorerat tårtan med bryter av chokladsmaken helt perfekt och sätter verkligen pricken över i:et. Om jag vore som du, skulle jag inte tveka en sekund på att baka denna ljuvliga veganska chokladtårtan till nästa kalas!

Chokladbotten

6 dl vetemjöl

4,5 dl strösocker

3 tsk vaniljsocker

1,5 dl kakao

1 tsk salt

1,5 dl kikärtsspad

1,5 dl växtbaserad dryck (jag använde Oatly iKaffe)

2,75 dl neutral olja (jag använde rapsolja)

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
  3. Rör ihop kikärtsspad, växtbaserad dryck och olja i en annan skål och tillsätt det sakta under omrörning i bunken med de torra ingredienserna
  4. Blanda till en jämn, ganska fast, smet
  5. Fördela smeten i tre springformar (20-22 cm i diameter)  eller grädda chokladbottnarna i tre omgångar
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 13 minuter
  7. Låt bottnarna svalna helt och plocka ur dem ur formarna (om du gräddar i en form, kyl ner bottnarna lite snabbt i frysen så går det fortare)
Chokladfyllning

300 gram mjölkfritt margarin (rumstemp)

2 dl florsocker

200 gram ljus vegansk choklad

  1. Vispa upp margarin och florsocker vitt och fluffigt med en elvisp
  2. Smält chokladen i micron eller över vattenbad
  3. Tillsätt chokladen i margarinet och florsockret i en tunn stråle medan du vispar
  4. Vispa ihop till en jämn chokladfyllning
Vit chokladglasyr

80 gram vit vegansk choklad

3 msk växtbaserad grädde

  1. Smält chokladen i micron eller över vattenbad
  2. Tillsätt grädden och blanda till en jämn glasyr
Montering
  1. Placera en tårtbotten på det fat du vill servera tårtan på (stick under avrivna bitar bakplåtspapper under bottnen så du slipper kladd)
  2. Fyll en spritspåse med fyllningen och klipp ett hål längst ner
  3. Spritsa på och bred ut ett lager chokladkräm över bottnen
  4. Lägg på en ny botten och upprepa steg 3
  5. Lägg på den tredje bottnen och spritsa ett tunnare lager chokladkräm ovanpå och runt om bottnarna
  6. Använd en spatel och spackla ett tunt lager kräm runt hela tårtan (det gör inget om bottnarna syns igenom)
  7. Ställ tårtan i kylen i tio minuter
  8. Sprita på ett nytt lager chokladkräm och spackla ett andra lager med spateln, fortsätt tills du blir nöjd med utseendet
  9. Ställ in tårtan i kylen igen och låt chokladkrämen stelna (nu passar det bra att göra glasyren)
  10. Häll glasyren över tårtan och bred ut den så den åker ned på kanterna som droppar
  11. Dekorera tårtan med hallon!

Kommentarer

8 svar till ”Vegansk chokladtårta”

  1. Hej Frida! Tårtan ser verkligen helt fantastisk ut! Så fin!
    Jag undrar i vilken temperatur bottnarna ska gräddas och hur länge?
    Mvh, Lisa

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej! Jag såg att jag missat att skriva det. 200 grader i 13 minuter ska de gräddas i!

      1. Profilbild för Camilla Sällström
        Camilla Sällström

        Hej kan man använda matlagningsgrädde eller ska det vara vispgrädde?

        1. Profilbild för fridasvegobak
          fridasvegobak

          Det går bra med matgrädde 🙂

  2. Profilbild för Sandra

    Hur många personer skulle du säga att tårtan räcker till?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      10 personer 🙂

  3. Hej! Tror du att det skulle funka bra att använda vegansk vit choklad istället för ljus choklad till fyllningen?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej! Det funkar fint 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *