Vegansk knäck

Vegansk knäck är så där seg och söt som den ska vara. Vi har aldrig egentligen ätit knäck till jul under min uppväxt men i skrivande stund, när jag sitter och mumsar på dem förstår jag inte varför. De är ju SÅ goda! Jag har mandel i knäcken som ger dem lite krisp, helt otroligt mumsigt!

Du kan göra knäck i knäckformar men jag gör min i en silikonform som är både enklar och ger mindre kladd med formar som åker hit och dit. Du hittar den här!

knäck2

Min upplevelse är att vegansk kola/knäck behöver kokas till en högre grad än ”vanlig” kola/knäck. Därför är temperaturen här högre än det som du kanske är van vid sedan tidigare!

Vegansk knäck

Portioner: 30 stycken

Tid: 30 minuter + avsvalning

Ingredienser

135 g/1 1/2 dl strösocker

140 g/1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

1 dl växtbaserad grädde

1 krm salt

25 g mjölkfritt margarin

Hackad mandel

Blanda alla ingredienser utom mandeln och margarinet i en kastrull och koka till 127-129 grader. Rör om då och då så kolan inte bränner fast. När du har rätt temperatur på kolan rör du i margarinet tills det smält. Fyll formarna med kolan och strö över hackad mandel.