Friterade lussebollar är typ det godaste jag ätit i hela mitt liv! De är riktigt farliga att ha framför sig eftersom man garanterat kommer äta tills man får ont i magen. Allt friterat är gott, så enkelt är det, men dessa lussebollar är helt magiska och jag kommer garanterat bjuda på dem till första adventsfikat!
Saffransdeg till ca 30 lussebollar
0,5 gram saffran + 1 tsk vatten
15 gram jäst
1,5 dl havredryck
0,5 dl strösocker
ca 4,5 dl vetemjöl
1 krm tsk salt
50 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
- Blanda saffranen med vattnet och låt det stå och dra (ju längre desto bättre)
- Smula ned jästen i en bunke
- Värm havredycken till 38 grader och blanda den med jästen
- Blanda i strösocker och hälften av mjölet med en visp eller träslev
- Knåda i resterande delen av mjölet och saffranet med hjälp av en bakmaskin eller för hand
- Arbeta ihop tills du får en smidig deg
- Klicka i margarinet och knåda i ytterligare 10 minuter tills degen släppt från bunkens kanter, är glansig på ytan och du kan ta på den utan att bli kladdig
- Klä bunken med plastfolie eller en bakduk och låt jäsa i 40 minuter
- Vänd ur degen på ett bakbord och knåda ihop den snabbt
- Rulla ca 30 bollar av saffrandegen (tänk på att bollarna kommer fördubblad i storlek när de friteras)
Fritering
5 dl neutral olja (matolja, rapsolja)
Strösocker att rulla lussebollarna i
- Värm upp oljan i en kastrull
- Lägg försiktigt ned några lussebollar i oljan och fritera dem i ca 1 minut (om du tycker att de blir för mörka i färgen kan du sänka plattan)
- Plocka ur de färdiga lussebollarna och lägg dem på hushållspapper i 2 minuter
- Rulla dem sedan i strösocker
- Upprepa tills alla lussebollar är friterade och rullade i socker
Lämna ett svar