Som jag kämpat med att få fram ett recept på en vegansk sockerkaka som lätt och fluffig. Nu sitter jag här, med det alldeles perfekta receptet på vegansk sockerkaka och jag är SÅ exalterad. Den är helt magiskt god men framför allt är den perfekt.
Jag har testat så många olika varianter på recept så jag blivit näst intill galen i köket. Det är inte särskilt svårt att få till en sockerkaka, men att få den lätt och luftig och fluffig och god och allt på samma gång, det har varit en utmaning utan dess like.
Faktum är att recepten har fungerat utmärkt att baka i en ugnsplåt men när jag gräddat den i en sockerkaksform har den aldrig blivit färdig och det har märkts tydligt att äggets funktion har saknats. Men nu, nu har jag fått ihop ett recept som är SÅ BRA! Och på köpet har jag upptäckt en ny funktion med kikärtsspad, vilket är revolutionerande för mig!

Förr har jag nämligen använt kikärtsspad som det är, i typ kladdkaka, eller vispat det till en maräng. Nu har jag testat att vispa kikärtsspad och strösocker lätt med elvisp, så det bara kommer in lite luft och man får ett vitt skum vilket har gett en sockerkaka som orkar gräddas rakt igenom.
Jag har också använt en del potatismjöl och tre delar vetemjöl eftersom potatismjölet ger ett lättare och luftigare resultat. Det uppvisapade kikärtsspadet och potatismjölet är alltså nyckeln till den perfekta vegansk sockerkakan.

Följ mig på Instagram för mer tips, trix och inspiration kring växtbaserad bakning. Klicka HÄR för att komma till min profil!
Vegansk sockerkaka
1,5 dl kikärtsspad eller 4 msk frystorkad aquafaba (6 gram) utrört i 0,6 dl vatten (60 gram)
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 gram mjölkfritt margarin
1 dl växtbaserad dryck (jag använder mandeldryck)
- Sätt ugnen på 175 grader
- Tillsätt kikärtsspad och strösocker en en bunke
- Vispa in lite luft med en elvisp (kikärtsspadet ska precis bli vitt, men det ska inte bli en marängsmet eller ens börja tjockna, bara bli vitt och skummigt)
- Blanda alla torra ingredienser i en skål och vänd ned det med en slickepott i bunken med det vispade kikärtsspadet och sockret
- Smält margarinet och blanda i mandeldrycken
- Vänd ned det i smeten och blanda till en jämn, klumpfri smet
- Smöra och bröa en sockerkaksform (min är 24 cm i diameter)
- Häll smeten i formen och grädda sockerkakan mitt i ugnen i 45-50 minuter
- Låt sockerkakan svalna helt i formen innan du stjälper ut den

Lämna ett svar