Vegansk sockerkaka (fluffig och lätt)

Som jag kämpat med att få fram ett recept på en vegansk sockerkaka som lätt och fluffig. Nu sitter jag här, med det alldeles perfekta receptet på vegansk sockerkaka och jag är SÅ exalterad. Den är helt magiskt god men framför allt är den perfekt.

Jag har testat så många olika varianter på recept så jag blivit näst intill galen i köket. Det är inte särskilt svårt att få till en sockerkaka, men att få den lätt och luftig och fluffig och god och allt på samma gång, det har varit en utmaning utan dess like.

Faktum är att recepten har fungerat utmärkt att baka i en ugnsplåt men när jag gräddat den i en sockerkaksform har den aldrig blivit färdig och det har märkts tydligt att äggets funktion har saknats. Men nu, nu har jag fått ihop ett recept som är SÅ BRA! Och på köpet har jag upptäckt en ny funktion med kikärtsspad, vilket är revolutionerande för mig!

vegansk sockerkaka fridasvegobak

Förr har jag nämligen använt kikärtsspad som det är, i typ kladdkaka, eller vispat det till en maräng. Nu har jag testat att vispa kikärtsspad och strösocker lätt med elvisp, så det bara kommer in lite luft och man får ett vitt skum vilket har gett en sockerkaka som orkar gräddas rakt igenom.

Jag har också använt en del potatismjöl och tre delar vetemjöl eftersom potatismjölet ger ett lättare och luftigare resultat. Det uppvisapade kikärtsspadet och potatismjölet är alltså nyckeln till den perfekta vegansk sockerkakan.

sockerkaka utan ägg
En riktigt god sockerkaka

Följ mig på Instagram för mer tips, trix och inspiration kring växtbaserad bakning. Klicka HÄR för att komma till min profil!

Vegansk sockerkaka

1,5 dl kikärtsspad eller 4 msk frystorkad aquafaba (6 gram) utrört i 0,6 dl vatten (60 gram)

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

100 gram mjölkfritt margarin

1 dl växtbaserad dryck (jag använder mandeldryck)

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Tillsätt kikärtsspad och strösocker en en bunke
  3. Vispa in lite luft med en elvisp (kikärtsspadet ska precis bli vitt, men det ska inte bli en marängsmet eller ens börja tjockna, bara bli vitt och skummigt)
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål och vänd ned det med en slickepott i bunken med det vispade kikärtsspadet och sockret
  5. Smält margarinet och blanda i mandeldrycken
  6. Vänd ned det i smeten och blanda till en jämn, klumpfri smet
  7. Smöra och bröa en sockerkaksform (min är 24 cm i diameter)
  8. Häll smeten i formen och grädda sockerkakan mitt i ugnen i 45-50 minuter
  9. Låt sockerkakan svalna helt i formen innan du stjälper ut den
vegansk sockerkaka

Kommentarer

5 svar till ”Vegansk sockerkaka (fluffig och lätt)”

  1. […] saknat sedan jag började utesluta animalier ur kosten. När jag sedan knäckte receptet på vegansk sockerkaka har jag inte kunnat sluta tänka på att göra en vegansk toscakaka! Det är ju nämligen en […]

  2. […] 400 gram vegansk sockerkaka (mitt recept finns HÄR) […]

  3. Profilbild för Sara Helander
    Sara Helander

    Den där låter som rena drömmen!
    Jag undrar om du vet om det fungerar lika bra med en avlång form (typ brödform) eller om den då inte blir lika luftig och fin?
    Bästa hälsningar Sara

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Det funkar bra med avlång form också! Håll koll på gräddningstiden bara 🙂

  4. Profilbild för Malin svensson
    Malin svensson

    Jättefin kaka! Väldigt söt! Testar en omgång med 1 dl mindre och vaniljpulver istället för vaniljocker – det ska bli spännande!

    Var generös med gräddningstiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *