Mina veganska potatis- och kikärtsplättar med knaperstekt fejkon är perfekta att laga när man har lite potatismos över! Eftersom kikärtor dessutom är en vara vi har extremt gott om här hemma har jag slängt ned ett paket av dem också för att få lite extra smak, protein och mättnadskänsla.
Att laga mat på rester är något vi gör varje vecka hos oss. Vi slänger väldigt lite mat vilket är smart både för klimatet och plånboken. Det ger också utrymme för fantasin att hitta på nytt. Ibland blir det toppen och ibland blir det botten. Något som alltid blir toppen är mina veganska potatis- och kikärtsplättar med knaperstekt fejkon.
Följ mig på
Veganska potatis- och kikärtsplättar med knaperstekt fejkon (10-12 plättar)
Plättar
3 dl potatismos
230 gram avrunna kikärtor
3 msk majsstärkelse
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk paprikapulver
2 tsk vegeta (eller annan pulverbuljong)
Salt efter smak
Olja till stekning
- Mixa alla ingredienser till en smet
- Värm oljan i stekpannan och forma 10-12 stycken plättar. Stek plättarna ca 3 minuter på varje sida
Fejkon
300 gram fast tofu
1-2 msk liquid smoke (finns oftast på samma avd. som buljong/marinad osv)
Salt
Rårörda lingon till servering
- Skär tofun i små tärningar och salta dem ordentligt
- Stek dem i rikligt med olja tillsammans med liquid smoke tills de blir knaperstekta
- Låt dem rinna av lite på ett hushållspapper
- Servera fejkon tillsammans med potatis- och kikärtsplättarna och rårörda lingon









Lämna ett svar