Lyckas med veganska lussekatter

lyckas med veganska lussekatter

I det här inlägget kommer jag berätta hur du lyckas med dina veganska lussekatter. Eller, säger ni kanske lussebullar? Det finns nämligen några tillvägagångssätt och metoder som kommer göra stor skillnad på din lussedeg.

  1. Använd fördeg. Jag kommer i receptet beskriva hur du gör en fördeg. Anledningen till ett använda en fördeg är för att man kommer få ut mycket smak och mycket, mycket mer saftighet! En fördeg är enkel att göra men kräver lite mer tid. Det är värt tiden, jag lovar!
  2. Baka med rumsvarmt margarin. Om du smälter margarinet kommer det räknas som degvätska och du kommer därmed behöva mer mjöl. Mer mjöl är lika med torrare deg
  3. När du gör degen ska den knådas länge, gärna i 10-15 minuter på låg hastighet i maskinen (du kan även knåda för hand eller med degkrokarna på elvisp). Det gör att glutenet i mjölet hinner ”komma till rätta” i degen och bli spänstig. I början är degen rätt lös, men ju längre du knådar desto mer stabil blir den
  4. MEN när du låtit degen jäsa första gången och det är dags att baka ut bullar ska du INTE knåda länge, du ska bara forma till degen med lätta händer så inte degens fina glutentrådar förstörs
  5. Pensla bullarna med sockerlag efter gräddning så stänger du inne dess fukt och saftighet
  6. Om du använder russin i sina lussekatter så ska du med fördel blötlägga dem i lite vatten eller kanske glögg minst en timme innan du trycker ned dem i bullarna. Russin är nämligen torra och ett torrt russin kommer vilja dra åt sig fukt från bullen och gör i sin tur bullen torrare
  7. Förvara dina lussekatter i en lufttät påse och värm dem i ugnen innan du serverar dem. De går även bra att frysa veganska lussekatter

Hoppas mina tips på hur du lyckas med dina veganska lussekatter har varit till någon hjälp, nu går vi vidare till receptet!

veganska lussekatter saftiga
saftiga lussebullar vegan

Följ mig på Instagram

Veganska lussekatter (15st)

Fördeg

20 gram färsk jäst

30 gram strösocker

300 gram växtbaserad mjölk

1 gram saffran

300 gram vetemjöl

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Värm mjölken till max 30 grader och blanda ned det i jästen
  3. Mortla gönder saffranet med strösockret och blanda ned det tillsammans med mjölet i bunken
  4. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa på en lite varmare plats i minst 2 timmar. Du vet att fördegen är klar när den bubblar

Deg

Hela satsen fördeg

105 gram strösocker

240 gram vetemjöl

0,5 tsk salt

100 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)

  1. Tillsätt strösocker i fördegen och blanda runt
  2. Tillsätt vetemjölet lite i taget medan du knådar degen och knåda i slutet in saltet
  3. Klicka i små bitar av margarin i degen och knåda degen i 10-15 minuter
  4. Lägg återigen plast på bunken och låt degen jäsa i en timme
  5. Tryck till degen lätt så den blir formbar, dela den i två delar och kavla ut den på ett bord (du behöver inget mjöl till utbakningen). Om du märker att degen drar ihop sig när du kavlar den, låt den vila ett par minuter på bordet så glutenet får lugna ner sig lite. Du ska kavla degen till en rektangel
  6. Rulla degen in mot hälften och vänd sedan degen upp och ned och rulla in andra delen till hälften så du får ett stort S
  7. Skär varje deg i 7-8 bitar och lägg dina lussekatter på en plåt med bakplåtspapper
  8. Låt jäsa i 30 minuter

Sockerlag

1dl strösocker

1dl vatten

  1. Koka vatten och socker tills sockerkristallerna löst sig och du fått en simmig sockerlag
  2. Sätt ugnen på 225 grader och grädde dina veganska lussekatter mitt i ugnen i 10 minuter (tyck i russinen i lussekatterna innan gräddning)
  3. Pensla bullarna med sockerlag direkt när det kommer ut från ugnen

Om du ska doppa sina lussekatter i strösocker så gör du det direkt innan servering genom att pensla dem med smält mjölkfritt margarin och sedan doppar dem i strösockret.

Kommentarer

9 svar till ”Lyckas med veganska lussekatter”

  1. Ser fram emot att testa detta recept! Tack! Är det långsidan man ska rulla in mot mitten?

  2. Profilbild för Mari Zakariasson
    Mari Zakariasson

    Så sjukligt gott! De bästa jag någonsin ätit! Hädanefter blir det alltid fördeg. De bara smälter i munnen.

  3. Ska det bara vara 20g jäst !?

  4. Min deg är super kladdig, vad har jag gjort för fel!?!?

    1. Samma här. De kan inte formas alls.

  5. Profilbild för Vinh Phillips
    Vinh Phillips

    Bästa receptet! Använder alltid fördel nu förtiden.

  6. Profilbild för Clémence

    Hej Frida, jag är en fransk vegan som älskar svensk bakning och framför allt dina recept. De är alltid superbra och jag får översätta dem för mina franska vänner (även dem som inte är vegan!) Jag vill ordna en Sankta Lucia hos mig i Frankrike och undrar om jag kan göra fördegen dagen innan? Eller kommer den att vila för länge? Tack så jättemycket!

    1. Bon jour Clément,

      Tack för din kommentar och jag ber såååå mycket om ursäkt att jag inte såg den förrän nu! Förlåt…

      Hur gick det med dina lussekatter? Du kan göra fördegen dagen innan men använd då bara 5 gram av jästen och spara 50 gram av mjölken, följ receptet och ställ in fördegen i kylen, detta gör att jäsprocessen saktas ner. Dagen efter blandar du ut resten av jästen i den sparade mjölken (50 gram) och tillsåtter den tillsammans med fördegen till huvuddegen.

      Hoppas det löser sig!

      Bon journee

      Frida!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *