
I det här inlägget kommer jag berätta hur du lyckas med dina veganska lussekatter. Eller, säger ni kanske lussebullar? Det finns nämligen några tillvägagångssätt och metoder som kommer göra stor skillnad på din lussedeg.
- Använd fördeg. Jag kommer i receptet beskriva hur du gör en fördeg. Anledningen till ett använda en fördeg är för att man kommer få ut mycket smak och mycket, mycket mer saftighet! En fördeg är enkel att göra men kräver lite mer tid. Det är värt tiden, jag lovar!
- Baka med rumsvarmt margarin. Om du smälter margarinet kommer det räknas som degvätska och du kommer därmed behöva mer mjöl. Mer mjöl är lika med torrare deg
- När du gör degen ska den knådas länge, gärna i 10-15 minuter på låg hastighet i maskinen (du kan även knåda för hand eller med degkrokarna på elvisp). Det gör att glutenet i mjölet hinner ”komma till rätta” i degen och bli spänstig. I början är degen rätt lös, men ju längre du knådar desto mer stabil blir den
- MEN när du låtit degen jäsa första gången och det är dags att baka ut bullar ska du INTE knåda länge, du ska bara forma till degen med lätta händer så inte degens fina glutentrådar förstörs
- Pensla bullarna med sockerlag efter gräddning så stänger du inne dess fukt och saftighet
- Om du använder russin i sina lussekatter så ska du med fördel blötlägga dem i lite vatten eller kanske glögg minst en timme innan du trycker ned dem i bullarna. Russin är nämligen torra och ett torrt russin kommer vilja dra åt sig fukt från bullen och gör i sin tur bullen torrare
- Förvara dina lussekatter i en lufttät påse och värm dem i ugnen innan du serverar dem. De går även bra att frysa veganska lussekatter
Hoppas mina tips på hur du lyckas med dina veganska lussekatter har varit till någon hjälp, nu går vi vidare till receptet!


Följ mig på Instagram
Veganska lussekatter (15st)
Fördeg
20 gram färsk jäst
30 gram strösocker
300 gram växtbaserad mjölk
1 gram saffran
300 gram vetemjöl
- Smula jästen i en bunke
- Värm mjölken till max 30 grader och blanda ned det i jästen
- Mortla gönder saffranet med strösockret och blanda ned det tillsammans med mjölet i bunken
- Täck bunken med plastfolie och låt jäsa på en lite varmare plats i minst 2 timmar. Du vet att fördegen är klar när den bubblar
Deg
Hela satsen fördeg
105 gram strösocker
240 gram vetemjöl
0,5 tsk salt
100 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)
- Tillsätt strösocker i fördegen och blanda runt
- Tillsätt vetemjölet lite i taget medan du knådar degen och knåda i slutet in saltet
- Klicka i små bitar av margarin i degen och knåda degen i 10-15 minuter
- Lägg återigen plast på bunken och låt degen jäsa i en timme
- Tryck till degen lätt så den blir formbar, dela den i två delar och kavla ut den på ett bord (du behöver inget mjöl till utbakningen). Om du märker att degen drar ihop sig när du kavlar den, låt den vila ett par minuter på bordet så glutenet får lugna ner sig lite. Du ska kavla degen till en rektangel
- Rulla degen in mot hälften och vänd sedan degen upp och ned och rulla in andra delen till hälften så du får ett stort S
- Skär varje deg i 7-8 bitar och lägg dina lussekatter på en plåt med bakplåtspapper
- Låt jäsa i 30 minuter
Sockerlag
1dl strösocker
1dl vatten
- Koka vatten och socker tills sockerkristallerna löst sig och du fått en simmig sockerlag
- Sätt ugnen på 225 grader och grädde dina veganska lussekatter mitt i ugnen i 10 minuter (tyck i russinen i lussekatterna innan gräddning)
- Pensla bullarna med sockerlag direkt när det kommer ut från ugnen
Om du ska doppa sina lussekatter i strösocker så gör du det direkt innan servering genom att pensla dem med smält mjölkfritt margarin och sedan doppar dem i strösockret.
Lämna ett svar