Innehåller annonslänk
Veganska Dumle smakar precis som godiset alla veganer saknar! Ja ni fattar ju, jag snackar om Dumlekolor. Det blir så gott med en vaniljig, smörig kola täckt i ljus choklad. Perfekt som godis till helgen eller till jul!
Formen jag har använt kommer från Söders gourmet och just nu har jag ett superbra erbjudande på den! Du får nämligen köpa den är kolaformen till 10% rabatt OCH i paketet får du med dig ett exklusivt recept undertecknat fridasvegobak. Kul ju? KLICKA HÄR för att komma till formen


Följ mig på
Veganska Dumle
140 gram ljus sirap
90 gram strösocker
100 gram växtbaserad grädde
1 tsk vaniljpasta
2 kram salt
40 gram mjölkfritt margarin
- Tillsätt alla ingredienser utom margarinet i en kastrull och koka upp
- Låt kolan puttra på låg värme tills temperaturen når 125 grader
- Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarinet tills det smält samman med kolan
- Häll upp kolan i din Micro Stone5 (Klicka HÄR för att komma till formen och mitt erbjudande på den)
- Ställ formen i rumstemperatur och låt kolan stelna, helst över natten och någon timme innan du ska doppa dem i chokladen kan du ställa in formen i frysen så blir kolan lättare att hantera
Temperera choklad
När man gör den här sortens godis som ska doppas i choklad är det en bra idé att temperera den. Det låter kanske krångligt och tidskrävande men jag har en liten genväg som gör det enkelt och smidigt att temperera chokladen. Särskilt när det är så små mängder som i detta recept. Du behöver:
150 gram vegansk ljus choklad
Termometer (jag använder den HÄR)
En skål i glas och en kastrull med lite vatten i
- Värm vattnet i kastrullen
- Hacka chokladen och lägg den i skålen. Placera skålen över kastrullen med hett vatten. Det är viktigt att skålen är större än kastrullen, vi vill inte få in vatten i chokladen
- Smält chokladen och låt temperaturen nå 45 grader
- Ta bort skålen från kastrullen och kyl chokladen till 25 grader, det gör du genom att röra om snabbt med en slickepott. Nu när det är kallt ute kan du göra det framför ett fönster på glänt.
- När chokladen sjunker till 25 grader ställer du skålen över vattenbadet igen och låter temperaturen nå 30 grader
- Nu är din choklad tempererad och du kan doppa dina dumlekolor i den
Du måste inte temperera chokladen men den kommer inte få samma goda smak och konsistens. Bara smält choklad blir ganska kladdig och fastnar gärna i gommen medan tempererad choklad kan stelna ”på nytt” och därefter hållas i rumstemperatur. En icke tempererad choklad behöver förvaras i kylen för att inte bli kladdig

Lämna ett svar