Kikärtsbrownie med chokladtäcke är en glutenfri brownie utan raffinerat socker där basen är gjord av kikärtor. Ja, du hörde rätt. Basen är gjord av kikärtor som faktiskt är ett bra glutenfritt alternativ till vetemjöl. Åtminstone i det här fallet. Genom att mixa kikärtor och kikärtspad till en slät massa har du fått både ett substitut för mjöl och ägg. Bra va? Kikärtsbrownien är dessutom rätt mättande just på grund av kikärtorna och passar därför utmärkt när du vill lyxa till mellanmålet en aning! Vill du lyxa till med en ”riktig” brownie bakar du en vegansk brownie med hallon och vit choklad.


Följ mig på
Kikärtsbrownie med chokladtäcke
1 förpackning konserverade kikärtor (230 gram kikärtor och 150 gram kikärtsspad)
1 dl ljust muskavadosocker
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver (eller samma mängd vaniljpasta)
2 krm salt
25 gram neutral olja (typ rapsolja)
- Sätt ugnen på 175 grader
- Mixa kikärtorna och kikärtsspadet till en slät massa och blanda sedan ned alla övriga ingredienser tills du får en slät smet
- Klä en rund form (16cm i diameter) med bakplåtspapper och häll ned smeten där i. Grädda din kikärtsbrownie mitt i ugnen i 40-45 minuter
- Låt svalna helt i formen
Chokladtäcke
100 gram mörk choklad
2 tsk neutral olja
Flingsalt
- Smält chokladen och oljan över vattenbad eller i micron och bred den över den avsvalnade kikärtsbrownien
- Strö över flingsalt och ställ in hela kakan i kylskåpet så chokladen stelnar och kakan får sätta sig. Plocka ur kakan ur formen och servera med bär






Lämna ett svar