Kardemummabulle-semlor

Kardemummsbulle-semlor är en variant av semlor. Egentligen kanelbullesemla som Roy Fares kom med för ett par år sedan. Så gott och ger extra smak, konsistens och saftighet till sin semla eftersom själva bullen har fyllning! Min favorit är att använda kardemumma istället för kanel eftersom det blir mer likt semlesmaken då.

kardemummabulle-semla

kanelbullesemla

Följ mig på

Instagram

Facebook

Kardemummabulle-semlor

Bullar (10-20 stycken)

30 gram färsk jäst

300 gram växtbaserad dryck (gärna havredryck)

90 gram/1 dl strösocker

2 tsk mortlad kardemumma

540 gram/9 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

100 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)

Kardemummafyllning

150 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)

1 dl strösocker

1 msk mortlad kardemumma (mortla den gärna själv)

2 tsk vaniljsocker

Sockerlag

Lika delar strösocker och vatten som kokas tills simmigt 

  • Värm drycken till 37 grader och blanda den med jäst, strösocker och kardemumma tills jästen lösts upp
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget, använd en elvisp med degkrokar, en bakmaskin eller arbeta med slev och hand tills du får en fast deg
  • Arbeta in margarinet i degen och knåda tills du får en glansig, spänstig deg som inte är kladdig (en bra riktlinje är att degen ska släppa från bunkens kanter och då kan du knåda i 5 minuter till)
  • Låt degen vila i 20 minuter under en handduk och mosa under tiden ihop fyllningen med en gaffel
  • Vänd ur degen ur bunken och kavla ut den till en rektangel, degen ska vara rätt så tjock, typ 0,5 cm och bred ut fyllningen
  • Rulla ihop degen, kortsida till kortsida (då blir det stora bullar, rulla långsida till långsida om du vill ha dem medelstora) och såga försiktigt ut bullar med en brödkniv
  • Lägg bullarna fördelat på två bakplåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under handduk i 2 timmar
  • Sätt ugnen på 225 grader och grädda bullarna mitt i ugnen i 12-13 minuter (stora bullar) och 10-11 minuter (små bullar). Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommit ut ur ugnen och strö över lite mortlad kardemumma. Låt svalna helt
Mandelmassa

200 gram sötmandel

1 dl strösocker

2 droppar bittermandelarom

0,5 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Vatten för utfyllnad

Topping

Växtbaserad vispgrädde

  1. Mixa alla ingredienser (utom vatten) till mandelmassan. Tillsätt vatten efter smak och tycke beroende på hur tjock du vill ha den.
  2. Skär av toppen på bullarna och bred ut mandelmattan i botten
  3. Vispa växtbaserad vispgrädde hårt och klicka eller sprits ut den på bullen. Tryck dit locket med lätt hand och servera genast

TIPS: Montera din kardemummabulle-semla direkt innan servering. Både bullar och mandelmassa går att baka i förväg men grädden bör vispas så snart som möjligt innan du sätter ihop bullen