Kikärtsbrownie med chokladtäcke

Kikärtsbrownie med chokladtäcke är en glutenfri brownie utan raffinerat socker där basen är gjord av kikärtor. Ja, du hörde rätt. Basen är gjord av kikärtor som faktiskt är ett bra glutenfritt alternativ till vetemjöl. Åtminstone i det här fallet. Genom att mixa kikärtor och kikärtspad till en slät massa har du fått både ett substitut för mjöl och ägg. Bra va? Kikärtsbrownien är dessutom rätt mättande just på grund av kikärtorna och passar därför utmärkt när du vill lyxa till mellanmålet en aning! Vill du lyxa till med en ”riktig” brownie bakar du en vegansk brownie med hallon och vit choklad.

Kikärtsbrownie2

Kikärtsbrownie

Följ mig på

Instagram

Facebook

Kikärtsbrownie med chokladtäcke

1 förpackning konserverade kikärtor (230 gram kikärtor och 150 gram kikärtsspad)

1 dl ljust muskavadosocker

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver (eller samma mängd vaniljpasta)

2 krm salt

25 gram neutral olja (typ rapsolja)

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Mixa kikärtorna och kikärtsspadet till en slät massa och blanda sedan ned alla övriga ingredienser tills du får en slät smet
  3. Klä en rund form (16cm i diameter) med bakplåtspapper och häll ned smeten där i. Grädda din kikärtsbrownie mitt i ugnen i 40-45 minuter
  4. Låt svalna helt i formen
Chokladtäcke

100 gram mörk choklad

2 tsk neutral olja

Flingsalt

  1. Smält chokladen och oljan över vattenbad eller i micron och bred den över  den avsvalnade kikärtsbrownien
  2. Strö över flingsalt och ställ in hela kakan i kylskåpet så chokladen stelnar och kakan får sätta sig. Plocka ur kakan ur formen och servera med bär

Kommentarer

2 svar till ”Kikärtsbrownie med chokladtäcke”

  1. Hej! Två frågor: 1 hur nyttigt smakar denna? Alltså är inte anti kikärtor bara anti göra goda grejer mindre goda. fråga 2 hänger ihop: har du bakat brownies/blondies m kikärtsmjöl ngn gång? Isf: skillnader/smak? Tänker spontant att det ju inte innehåller gluten så borde finnas möjlighet till krämighet/ickekakighet åtminstone?

    1. Hej! Nej, den här kakan smakar inte nyttigt alls. Kikärtorna blir krämiga och efterliknar margarin och mjöl i ett. Jag har sällan bakat med kikärtsmjöl men det blir inte riktigt samma sak, det ger en ganska stark bismak och så är det ju ”bara” mjöl, då måste man tillsätta någon form av fett eller bönor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *