Godaste frukostlimpan

Den absolut godaste frukostlimpan är den här! Den är fylld med fullkornvetemjöl, havregryn och vårvetemjöl som gör den så otroligt saftig och god! På toppen hittar man rostade pumpakärnor och flingsalt som ger en extra god kant, ni vet, en sådan som man inte struntar i att äta.

Vårvetemjöl finns att köpa i vanlig matvarubutik, det är lite dyrare men också mycket godare. Man får liksom ett härligt krisp på ytan som håller i sig långt efter gräddning! Mums.

frukostlimpa

bröd frukost

Följ mig på

Instagram

Facebook

Godaste frukostlimpan

30 gram färsk jäst

300 gram vatten

0,5 dl ljust muscovadosocker

270 gram fullkornsvetemjöl

190 gram vårvetemjöl (fungerar med ”vanligt” vetemjöl också)

80 gram havregryn

125 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)

1 tsk salt

0,5 dl pumpakärnor

Flingsalt

10 gram mjölkfritt margarin till formen

  1. Värm vattnet till 37 grader och blanda ned det tillsammans med jästen i en skål tills jästen löst upp sig
  2. Tillsätt muscovadosocker och blanda om
  3. Blanda havregryn, fullkornsvetemjöl och vårvetemjöl i en skål och arbeta ned det i skålen till du får en deg (detta kan du göra i bakmaskin, elvisp med degkrokar eller för hand)
  4. Klicka i margarinet i degen och knåda i minst 10 minuter. Degen ska vara glansig, elastisk och ha släppt från bunkens kanter när den är klar. Innan dess är degen inte färdig, ha tålamod!
  5. Tillsätt till sist salt och knåda in det i degen
  6. Låt degen jäsa under handduk i 30 minuter
  7. Smörj en brödform (min är 11x30cm) med margarinet och knåda ihop degen, rulla den till en stor korv och placera den i formen. Lägg över handduken och låt degen jäsa i ytterligare 40 minuter
  8. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme
  9. Pensla brödet med vatten och strö på pumpakärnor och flingsalt
  10. Grädda den godaste brödlimpan mitt i ugnen i ca 35 minuter och låt det sedan svalna i formen innan du välter ur brödet

TIPS – ju varmare brödet är desto svårare är det att skära, så vänta gärna tills brödet är ljummet och har fått sätta sig lite. Det går också utmärkt att frysa brödet, både hela limpan och i skivor. Förvara brödet i en lufttät plastpåse.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *