Vita bönbollar i dragonsås är en veganiserad version av kycklingbullar. Mina lyckliga bollar som jag kallar dem är baserade på vita bönor och smaksatta med röd paprika, vitlök och tahini. Till det serverar jag buljongkokt ris. Det blir så gott!
Du kan byta ut ingredienser mot det som passar dig bäst
Dragon – går utmärkt att byta mot persilja eller basilika
Vita bönor – går lika bra att byta mot kikärtor
Paprika – går jättebra att byta mot en stor riven morot
Tahini – går att byta mot exempelvis jordnötssmör
Anledningen till att jag skriver att man kan byta ut ingredienser är för att jag vill uppmana till att använda det vi redan har hemma istället för att köpa på oss ny mat. Risken med att köpa ny mat till varje måltid är att vi kommer slänga desto mer, vilket vi ju vill undvika! Så klart rekommenderar jag att följa receptet så som jag har skrivit det, men jag vill ändå ge er möjligheten att vara kreativa och framför allt rädda maten som redan finns.


Följ mig på
Vita bönbollar i dragonsås (4 portioner)
Bönbollar
2 avrunna burkar (260 gram) vita bönor, spara spadet, det kan du baka med
1 st röd paprika
0,5 dl tahini
2 st vitlöksklyftor
1 dl majsstärkelse
2 dl ströbröd
Salt
Olja att steka i
Tillbehör
4 portioner ris
2 msk buljong
- Koka ris och buljong efter anvisningarna på förpackningen
- Mixa alla ingredienser till bollarna till en slät smet i en matberedare. Rulla till bönbollar
- Stek bollarna i rikligt med olja i en varm stekpanna, de ska bli gyllenbruna
- Lägg åt sidan för att rinna av på ett hushållspapper
Dragonsås
6 dl växtbaserad matlagningsgrädde
1 msk grönsaksbuljong
2 msk tahini
1 tsk salt
1 kruka färsk dragon
- Hacka dragonen smått och blanda ut det med övriga ingredienser i en gryta eller stekpanna. Koka upp och låt puttra
- Lägg i bollarna i såsen och låt de stå och dra i ett par minuter
- Servera med det kokta riset






Lämna ett svar