Vita bönbollar i dragonsås

Vita bönbollar i dragonsås är en veganiserad version av kycklingbullar. Mina lyckliga bollar som jag kallar dem är baserade på vita bönor och smaksatta med röd paprika, vitlök och tahini. Till det serverar jag buljongkokt ris. Det blir så gott!

Du kan byta ut ingredienser mot det som passar dig bäst

Dragon – går utmärkt att byta mot persilja eller basilika

Vita bönor – går lika bra att byta mot kikärtor

Paprika – går jättebra att byta mot en stor riven morot

Tahini – går att byta mot exempelvis jordnötssmör

Anledningen till att jag skriver att man kan byta ut ingredienser är för att jag vill uppmana till att använda det vi redan har hemma istället för att köpa på oss ny mat. Risken med att köpa ny mat till varje måltid är att vi kommer slänga desto mer, vilket vi ju vill undvika! Så klart rekommenderar jag att följa receptet så som jag har skrivit det, men jag vill ändå ge er möjligheten att vara kreativa och framför allt rädda maten som redan finns.

vit bönbollar vegan
veganska bönbullar

Följ mig på

Instagram

Facebook

Vita bönbollar i dragonsås (4 portioner)

Bönbollar

2 avrunna burkar (260 gram) vita bönor, spara spadet, det kan du baka med

1 st röd paprika

0,5 dl tahini

2 st vitlöksklyftor

1 dl majsstärkelse

2 dl ströbröd

Salt

Olja att steka i

Tillbehör

4 portioner ris

2 msk buljong

  1. Koka ris och buljong efter anvisningarna på förpackningen
  2. Mixa alla ingredienser till bollarna till en slät smet i en matberedare. Rulla till bönbollar
  3. Stek bollarna i rikligt med olja i en varm stekpanna, de ska bli gyllenbruna
  4. Lägg åt sidan för att rinna av på ett hushållspapper

Dragonsås

6 dl växtbaserad matlagningsgrädde

1 msk grönsaksbuljong

2 msk tahini

1 tsk salt

1 kruka färsk dragon

  1. Hacka dragonen smått och blanda ut det med övriga ingredienser i en gryta eller stekpanna. Koka upp och låt puttra
  2. Lägg i bollarna i såsen och låt de stå och dra i ett par minuter
  3. Servera med det kokta riset

Kommentarer

4 svar till ”Vita bönbollar i dragonsås”

  1. Profilbild för Karolina
    Karolina

    När du skriver 2 msk buljong/1 msk grönsaksbuljong, menar du färdig buljong, spädd med vatten, eller menar du buljongpulver/fond?

    1. Pulver/fond!

  2. Profilbild för Josefine
    Josefine

    Så himla gott! Toppenbra recept!

  3. Jag tycker tyvärr de blev kompakta och torra. Hade morot istället för paprika och hälften av bönorna var kikärtor, men i övrigt gjorde jag enligt recept.
    ”Smeten” var liksom smulig och torr när den var klar, och bollarna blev ju därefter. De höll ihop bra, men kanske lite väl bra, med tanke på deras kompakta konsistens. De var dock lätta att göra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *