Letar du efter bästa veganska kladdkakan som är riktigt kladdig, chokladig och enkel att baka? Då har du hittat rätt! Det här receptet är både äggfritt och mjölkfritt men behåller samma perfekta, sega kant och vobbliga, krämiga mitt som originalet.
Varför fungerar kikärtsspad så bra?
Kikärtsspad ersätter ägg och binder smeten samtidigt som det gör kakan extra fudgelik – ett smart knep som de flesta topprankade recepten använder.
Recept på kladdkaka
Okej hörrni, här är det absolut godaste receptet på vegansk kladdkaka! Den är härligt kladdig i mitten och smakar ljuvligt av choklad. Jag kommer nu dela mina bästa tips för att lyckas med din veganska kladdkaka:
- Smält margarinet på låg värme. Det ska absolut inte koka. Då kommer smeten skära sig och du får antingen en betonglik kaka eller allt margarin på toppen av kakan.
- Jag rekommenderar starkt att du använder en köksvåg när du bakar kladdkaka. Fel mängd ingredienser kan göra kladdkakan både för lös och för torr
- RÖR ihop smeten med en slickepott eller MAX en ballongvisp. Du ska INTE vispa med elvisp. Då kommer det in för mycket luft i kakan och den kommer att bli torr istället för kladdig
- Kladdkakan SKA vara vobblig i mitten när du plockar ut den ur ugnen. Det är då den blir kladdig.
- Du bör ställa in den i kylskåpet tills den är minst ljummen innan du skär upp den. Allra helst ska den vara i kylen över natten och om du vill ha den ljummen och lite flytande i mitten kan du micra den efter att du skurit den i bitar.
- Alla ugnar är olika. Tiden jag anger i receptet är en ungefärlig gräddningstid. Kolla kakan var 10:onde minut för att vara säker på att du får den så som du vill ha den.
- Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix + 1 tsk fiberhusk

Följ mig på
Vegansk kladdkaka
Portioner: 8-10 st
Form: Springform, 20 cm i diameter
Tid: 50 minuter
Ugn: 175 grader
Ingredienser
175 g mjölkfritt margarin
150 g/2 dl farinsocker
180 g/2 dl strösocker
180 g/3 dl vetemjöl
40 g/1 dl kakao
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/ 1/2 tsk salt
1 1/2 dl kikärtsspad
Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Blanda i övriga ingredienser i kastrullen och rör ihop till en jämn klumpfri smet. Klä formen med bakplåtspapper, både botten och sidorna, och bred ut smeten där i. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 35-40 minuter. Den ska fortfarande vara vobblig i mitten när du plockar ut den. Ställ in kladdkakan i kylskåpet för att sätta sig.
Så bakar du kakan på 5 minuter
- Smält margarinet försiktigt – det får inte koka.
- Rör ihop socker, kakao, vetemjöl, vaniljsocker, salt och kikärtsspad till en slät smet.
- Grädda mitt i ugnen tills kanterna är fasta men mitten fortfarande vobblig.
- Låt kladdkakan svalna i kylen minst 1 timme för att bli riktigt kladdig.
Servera som proffsen
- Pudra med kakao eller florsocker.
- Toppa med vispad växtbaserad grädde, en kula vegansk glass eller krämig havregrädde.
- Lägg på färska hallon eller jordgubbar för syrlig balans.
Tips! Byt vetemjölet mot glutenfri mjölmix + 1 tsk fiberhusk om du vill bjuda på en glutenfri vegansk kladdkaka.






Lämna ett svar