Wow, jag har gjort en så galet god vegansk tiramisu. Jag har funderat i nästan ett år på hur tusan jag ska få ihop en vegansk mascarpone. Jag har testat och misslyckats många gånger när jag försökt just eftersom jag verkligen vill att både konsistens och smak ska sitta klockrent.
När jag väl kommit på knepet med vegansk mascarpone kom nästa problem. De där sabla kexen man använder är det ju ÄGGULA i? VEM lägger äggula i köpekex? Då fick jag tänka om igen och kom efter några provbak fram till att sockerkaksbotten är det som blir allra godast.
Nu är jag lyckligas i världen, skulle jag tro, eftersom jag knäckt koden på vegansk tiramisu. Den här desserten är så god! Jag satt vid fotobordet och slukade ena desserten direkt efter jag fotat den!
Följ mig på
Senaste videon på Youtube
Så här gör du vegansk tiramisu
Mascarponekräm
350 gram silkestofu
2,5 dl växtbaserad vispgrädde
3 msk strösocker
1 droppe bittermandelarom (kan uteslutas)
- Häll över silkestofun i en ren kökshandduk (tvättad utan parfymerade medel)
- Krama ur all vätska (det blir ganska mycket vätska, så krama på)
- Lägg den torra silkestofun i en hög skål och tillsätt övriga ingredienser
- Mixa till en jämn, slät mascarponekräm
- Låt mascarponekrämen sätta sig i kylen i ca 1 timme
- Valfritt: häll upp krämen i en spritspåse
Botten
75 gram mjölkfritt margarin
1,5 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1,5 dl vatten
- Sätt ugnen på 225 grader
- Smält margarinet och blanda i alla torra ingredienser
- Tillsätt vattnet och rör ihop till en jämn, klumpfri smet
- Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt (30X40cm i diameter)
- Bred ut smeten i ett jämnt lager över bakplåtspappret
- Grädda bottnen mitt i ugnen i 6-9 minuter (den ska vara genomgräddad men inte ha fått färg)
- Låt bottnen svalna i plåten
- Vänd upp bottnen på ett nytt bakplåtspapper och dra försiktigt av det gamla
- Stansa ut 12 stycken cirklar (jag använde en pepparkaksform)
Kaffelag
1 dl starkt kaffe
1 dl strösocker
1 droppe bittermandelarom (kan uteslutas)
- Koka kaffe och strösocker tills du får en simmig sockerlag
- Låt sockerlagen svalna något
- Häll över lite lag över varje sockerkaksbotten, upprepa på båda sidor
Montering
Lägg en botten i glaset du tänkt servera din tiramisu i
Klicka eller spritsa ut mascarponekräm
Lägg över en ny botten och upprepa proceduren tills du har tre bottnar och tre lager mascarponekräm
Ovan skrivet blir en portion så upprepa i tre till glas tills du får fyra portioner med vegansk tiramisu
Ställ in dessertglasen i kylskåpet i minst två timmar men helst över natten
Pudra toppen med kakao innan servering
Lämna ett svar