Vegansk glasstårta med saffran

Bara för att det närmar sig jul och kyla betyder det inte att man inte kan äta glass! För mig är glass alltid bäst och godast, oavsett årstid. Med en generös mängd saffran i smeten och pepparkakor som lager blir det den perfekta adventstårtan!

Glassen är gjord på en bas av maräng som jag vispat ihop med aqua faba i pulverform och strösocker. När man gör en marängsmet av pulvret behöver man tänka lite annorlunda för att det ska bli bra. Det behövs nämligen en större mängd pulver för att marängen ska vara stadig! Jag beskriver måtten i receptet. Aqua faba i pulverform kan du köpa HÄR

Om du inte använder frystorkat aqua faba ersätter du pulver och vatten med 1 1/2 dl flytande kikärtsspad.

saffransglass

Följ mig på

Instagram

Youtube

Vegansk glasstårta med saffran

Botten

300 g pepparkakor

100 g mjölkfritt margarin

 

Glassmet

1 g/2 paket saffran

1 tsk saft från citron

1 msk aqua faba pulver, finns att köra här

125 g vatten

180 g/2 dl strösocker

2 dl växtbaserad vispgrädde

 

Mixa kexen till smulor. Smält margarinet och blanda med kexen. Tryck ut hälften av kexen i en klädd springform (20 c i diameter) och ställ in formen i frysen. Blanda saffran och citron i en liten skål. Blanda aqua faba pulver med vatten i en skål i glas eller metall och börja vispa upp den till ett fast skum. Tillsätt lite strösocker i taget och vispa tills du får en maräng. Vispa i saffranen och lite grädde i taget tills du får en fluffig smet. Bred på hälften av smeten över bottnen och ställ in formen i frysen igen i minst två timmar. Bred på den sista delen kexsmulor över glassen och bred på den sista delen glassmet. Frys i minst fyra timmar. Glassen förvaras i frysen

 

 

Kommentarer

Ett svar till ”Vegansk glasstårta med saffran”

  1. Skulle man kunna blanda pepparkakorna med annat än smör? T ex havremjölk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *