Vegansk knäck är så där seg och söt som den ska vara. Vi har aldrig egentligen ätit knäck till jul under min uppväxt men i skrivande stund, när jag sitter och mumsar på dem förstår jag inte varför. De är ju SÅ goda! Jag har mandel i knäcken som ger dem lite krisp, helt otroligt mumsigt!
Du kan göra knäck i knäckformar men jag gör min i en silikonform som är både enklar och ger mindre kladd med formar som åker hit och dit. Du hittar den här!
Min upplevelse är att vegansk kola eller knäck behöver kokas till högre temperatur än ”vanlig” knäck. Därför är temperaturen här högre än det som du kanske är van vid sedan tidigare!
Vegansk knäck
Portioner: 30 stycken
Tid: 30 minuter + avsvalning
Ingredienser
135 g/1 1/2 dl strösocker
140 g/1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
1 dl växtbaserad grädde
1 krm salt
25 g mjölkfritt margarin
Hackad mandel
Blanda alla ingredienser utom mandeln och margarinet i en kastrull och koka till 127-129 grader. Rör om då och då så kolan inte bränner fast. När du har rätt temperatur på kolan rör du i margarinet tills det smält. Fyll formarna med kolan och strö över hackad mandel.
Knäck – En älskad klassiker på det svenska julbordet
När vi tänker på julen i Sverige dyker bilder av tända ljus, snöklädda landskap och självklart doften av knäck upp. Denna lilla karamell, med sin härligt segmjuka konsistens och rika smak av smör och socker, är en självklar del av det svenska julfirandet. Men vad är det egentligen som gör knäck så speciellt, och hur kan du lyckas med detta klassiska julgodis hemma?
Vad är knäck?
Knäck är ett traditionellt svenskt julgodis gjort på socker, sirap och grädde som kokas ihop till en härligt seg och karamellig konsistens. Namnet ”knäck” tros komma från ljudet som uppstår när den stelnade knäcken bryts i mindre bitar – eller kanske från det nötsmakande ”knäcket” som många tycker om att blanda i smeten.
Knäckens historia
Knäcken har varit en del av svensk jultradition sedan tidigt 1900-tal. På den tiden var det en höjdpunkt att koka sitt eget julgodis hemma, och knäcken blev snabbt en favorit tack vare sina enkla ingredienser och sitt förhållandevis enkla recept. Att koka knäck tillsammans har länge varit en familjetradition och en chans att umgås medan doften av smörig kola sprider sig i hemmet.
Ingredienser i klassisk knäck
Grunden för en perfekt knäck är enkel, men det gäller att ha rätt balans mellan ingredienserna. Här är basen:
- Grädde: För den där krämiga känslan.
- Socker: Ger sötma och struktur.
- Sirap: För den där mjuka, sega konsistensen.
- Hackad mandel (valfritt): Ger en härligt nötig smak och en krispig textur.
Hur kokar man vegansk knäck?
Knäck är egentligen inte svårt att göra, men det kräver lite tålamod och noggrannhet. Här är ett enkelt steg-för-steg-recept:
- Blanda ingredienserna: Häll socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull.
- Koka upp: Sätt kastrullen på spisen och låt blandningen sjuda tills sockret lösts upp.
- Låt sjuda: Fortsätt koka tills smeten når rätt temperatur. En termometer är till stor hjälp här! Målet är cirka 122°C för mjuk knäck och 126°C för hård knäck.
- Gör kulprovet: Droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en fast kula är knäcken klar.
- Häll upp: Fyll små knäckformar med smeten (en liten sked eller ett mått är bra att använda här).
- Dekorera (om du vill): Strö hackad mandel eller flingsalt över knäcken innan den stelnar.
- Låt stelna: Ställ formarna på en bricka och låt dem svalna helt innan du förvarar dem i en lufttät burk.
Vanliga problem när man kokar knäck – och hur du löser dem
1. Knäcken blir för hård:
Detta beror oftast på att smeten kokats för länge eller till en för hög temperatur. För mjukare knäck, ta bort den från plattan när den når cirka 122°C.
2. Knäcken stelnar inte:
Om knäcken inte blir fast nog kan det bero på att smeten inte kokat tillräckligt länge. Testa kulprovet för att säkerställa att smeten är klar.
3. Knäcken fastnar i formarna:
Pensla insidan av formarna med lite olja innan du häller i smeten, eller använd formar av silikon som är lättare att arbeta med.
Variationer på knäck
Vill du variera den klassiska knäcken? Här är några roliga idéer:
- Chokladknäck: Tillsätt en matsked kakao i smeten för en fyllig chokladsmak.
- Saltlakritsknäck: Blanda i lite krossad saltlakrits eller lakritspulver.
- Pepparkaksknäck: Krydda smeten med lite kanel, kardemumma och ingefära för en julig twist.
- Vegansk knäck: Byt ut grädden mot kokosgrädde och använd växtbaserad sirap.
Knäck som en del av jultraditionen
För många är knäckkokningen en av de mest efterlängtade traditionerna under julen. Det är något magiskt med att stå i köket tillsammans, kanske med julmusik i bakgrunden, och se hur smeten förvandlas till små karameller. Och det bästa? Alla kan delta – från att röra i kastrullen till att dekorera med mandel.
Förvaring och hållbarhet
Knäck förvaras bäst i en lufttät burk i kylen eller i ett svalt skafferi. Lägg gärna smörpapper mellan lagren för att undvika att de klibbar ihop. Knäcken håller sig fin i upp till tre veckor – men ärligt talat, hur ofta varar de så länge?
Slutord
Knäck är mer än bara ett julgodis – det är en upplevelse, en tradition och en smak av julens alla glädjeämnen. Så nästa gång du planerar ditt julbak, glöm inte att sätta upp knäck på listan. Och kom ihåg, det värsta som kan hända är att det blir lite för hårt eller lite för mjukt – men oavsett är det alltid lika gott!
Vanliga frågor om knäck
1. Kan jag göra knäck utan termometer?
Ja! Använd kulprovet genom att droppa lite smet i kallt vatten för att testa konsistensen.
2. Varför ska jag använda mandel i knäcken?
Mandel ger en härlig crunch och bryter av den söta smaken, men det är helt valfritt.
3. Är det svårt att göra vegansk knäck?
Inte alls! Byt bara ut grädden mot växtbaserad grädde och använd vanlig sirap.
4. Kan jag göra knäck i mikron?
Ja, men det kräver att du har koll på tiden och värmen. Det är ett snabbare alternativ, men smeten kan brännas lättare.
5. Hur förhindrar jag att knäcksmeten kokar över?
Använd en stor kastrull och sänk värmen när smeten börjar bubbla kraftigt. Det krävs tålamod, men det är värt det!
Lämna ett svar