Banan, kokos, choklad och kolasås. Kan det bli bättre? Den här muffinsen innehåller allt jag älskar! I de saftiga muffinsen hittar man banan, kokos och chokladbitar. Jag har fyllt muffinsen med en seg kolasås och toppat med en fluffig chokladkräm. Oh lord, jag tror jag smäller av bara jag skriver det!
Jag använder frystorkat kikärtsspad när jag bakar. Det är ett pulver gjort på avkoket från kikärtor som sedan frystorkats och går att använda i båda bakning och matlagning. Du slipper rester av kikärtor och det koncentrerade pulvret ger dig ett exakt resultat varje gång. Du kan köpa frystorkat kikärtsspad HÄR
Om du inte använder frystorkat kikärtsspad byter du ut pulver och vatten mot 1 dl flytande kikärtsspad.


Veganska bananmuffins med kolasås och chokladkräm
Portioner: 12 stycken
Tid: 1 timme
Ugn: 175 grader
Muffins
3/4 tsk frystorkat kikärtspulver
90 g vatten
180 g/2 dl strösocker
180 g/3 dl vetemjöl
40 g/1 dl kokosflingor
10 g/2 tsk bakpulver
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/1/2 tsk salt
1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde
125 g mjölkfritt margarin
1 st mosad banan
150 g chokladknappar eller hackad choklad
12 stycken medelstora muffinsformar
Kolasås
140 g/1 dl ljus sirap
90 g/1 dl strösocker
1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
3 g/1/2 tsk salt
50 g mjölkfritt margarin
Chokladkräm
2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde
150 g chokladknappar, 54% kakaohalt
Muffins: Blanda pulver och vatten tills det löst sig. Vispa i strösockret med elvisp i ungefär 30 sekunder. Blanda ned de torra ingredienserna i smeten. Smält margarinet på låg värme och blanda ned det tillsammans med grädden. Mosa banan och vänd i den tillsammans med chokladen. Fyll muffinsformarna med smeten (3/4 ska fyllas). Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt muffinsen svalna helt och gröp ur ett hål i mitten av varje muffins.
Kolasås: Blanda alla ingredienser utom margarinet i en kastrull och kola till en kolasås som har en temperatur mellan 115-117 grader. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarinet tills det smält. Låt kolasåsen svalna och häll upp den i en spritspåse. Fyll groparna i muffinsen med kolasåsen.
Chokladkräm: Värm grädden ien kastrull och dra av från plattan. Blanda i chokladknapparna i grädden tills det smält ihop till en kräm. Ställ krämen i kylskåpet och låt den bli helt kall. Vispa upp krämen till en fluffig grädde och häll upp den i en spritspåse med tyll. Spritsa chokladkrämen över muffinsen.






Lämna ett svar