Vegansk bananmuffins med kolasås och chokladkräm

Banan, kokos, choklad och kolasås. Kan det bli bättre? Den här muffinsen innehåller allt jag älskar! I de saftiga muffinsen hittar man banan, kokos och chokladbitar. Jag har fyllt muffinsen med en seg kolasås och toppat med en fluffig chokladkräm. Oh lord, jag tror jag smäller av bara jag skriver det!

Jag använder frystorkat kikärtsspad när jag bakar. Det är ett pulver gjort på avkoket från kikärtor som sedan frystorkats och går att använda i båda bakning och matlagning. Du slipper rester av kikärtor och det koncentrerade pulvret ger dig ett exakt resultat varje gång. Du kan köpa frystorkat kikärtsspad HÄR

Om du inte använder frystorkat kikärtsspad byter du ut pulver och vatten mot 1 dl flytande kikärtsspad.

bananmuffins med kolasås

bananmuffins kolasås choklad

Veganska bananmuffins med kolasås och chokladkräm

Portioner: 12 stycken

Tid: 1 timme

Ugn: 175 grader

Muffins

3/4 tsk frystorkat kikärtspulver

90 g vatten

180 g/2 dl strösocker

180 g/3 dl vetemjöl

40 g/1 dl kokosflingor

10 g/2 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

125 g mjölkfritt margarin

1 st mosad banan

150 g chokladknappar eller hackad choklad

12 stycken medelstora muffinsformar

Kolasås

140 g/1 dl ljus sirap

90 g/1 dl strösocker

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

3 g/1/2 tsk salt

50 g mjölkfritt margarin

Chokladkräm

2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde

150 g chokladknappar, 54% kakaohalt

Muffins: Blanda pulver och vatten tills det löst sig. Vispa i strösockret med elvisp i ungefär 30 sekunder. Blanda ned de torra ingredienserna i smeten. Smält margarinet på låg värme och blanda ned det tillsammans med grädden. Mosa banan och vänd i den tillsammans med chokladen. Fyll  muffinsformarna med smeten (3/4 ska fyllas). Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt muffinsen svalna helt och gröp ur ett hål i mitten av varje muffins.

Kolasås: Blanda alla ingredienser utom margarinet i en kastrull och kola till en kolasås som har en temperatur mellan 115-117 grader. Dra av kastrullen från plattan och blanda i margarinet tills det smält. Låt kolasåsen svalna och häll upp den i en spritspåse. Fyll groparna i muffinsen med kolasåsen.

Chokladkräm: Värm grädden ien kastrull och dra av från plattan. Blanda i chokladknapparna i grädden tills det smält ihop till en kräm. Ställ krämen i kylskåpet och låt den bli helt kall. Vispa upp krämen till en fluffig grädde och häll upp den i en spritspåse med tyll. Spritsa chokladkrämen över muffinsen.