Om man ska baka hälsosammare kakor är det OTROLIGT viktigt att det inte smakar nyttigt. Hela min vision om vegansk bakning är att visa att veganer inte bara äter gräs. SÅ, när jag väl bakar gräs behöver det vara EXTRA gott!
Det här gräset kallar jag för en chokladtårta med dadlar. Faktum är att dadlar är något jag tycker om men som jag medvetet uteslutit för att slå hål på hela veganer-äter-bara-nyttigt-grejen.

Jag ska ärligt erkänna att jag har lite svårt för det här med ”nyttiga” kakor. Vill man fika så vill man väl fika på riktigt? Med socker och fett? Ändå sitter jag här och fikar på en chokladtårta med dadlar. Det måste ändå betyda att den är förfärligt god? Trots sina nyttiga ingredienser!
Så, när du än vill baka en hälsosammare chokladtårta, till egentligen vilket tillfälle som helst, ska du baka den här. Den är en fullkomlig fullträff. Och nej, du känner inte ett uns nyttighet!

Chokladtårta med dadlar
Portioner: 10 stycken
Tid: 30 minuter + 2-3 timmar i kylskåp
Ingredienser
Botten
200 g urkärnade dadlar
100 g sötmandel (det går även att använda kokosflingor)
6 g/1 msk kakao
28 g/2 msk kokosolja
Chokladkräm
400 g kokosmjölk (kylskåpskallt)
21 g/1 msk agavesirap
300 g mörk choklad (54%-70%)
Färska bär till servering
Klä en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper. Mixa alla ingredienser till bottnen i en matberedare. Du ska ha en helt slät deg förutom sötmandeln som kommer vara i mindre bitar. Tryck ut degen i botten av formen.
Mixa kokosmjölk och agavesirap. Smält chokladen i micro eller över vattenbad och mixa ned den tillsammans med övriga ingredienser tills du får en slät smet. Häll smeten över bottnen och ställ in formen i kylskåpet i 2-3 timmar för att stelna. Servera med färska bär.






Lämna ett svar