Veganska ostfrallor

När jag gick i högstadiet fanns ett litet café som låg inne i skolan. Där kunde man köpa ostfrallor. Jag skulle alltid ha en ostfralla med ost så jag köpte en ”ost-ost” för 5kr och åt som mellis.

veganska ostfrallor

När jag blev vegan fanns det inga ostfrallor att köpa. Inga veganska ostfrallor som var GODA. Eller ja, det fanns ju inga alls. Jag har tidigare testat att baka ostfrallor, men det här med att vegansk ost smälter lika dåligt som en sten skulle göra har jag aldrig blivit nöjd. Man vill jag ha SMÄLT ost. Häromdagen funderade jag över vad det kan vara som gör att osten inte smälter. Utan några vetenskapliga bevis kom jag på att det måste vara för att fetthalten är så låg i vegansk ost. Så om jag skulle blanda den med fett skulle den kanske smälta bättre? Och OM det gjorde. Mina veganska ostfrallor blev precis så som jag minns dem från högstadiet!

veganska ostfrallor

Till dessa veganska ostfrallor har jag använt Oddlygood rivna ost. Enbart för att jag tycker att den smakar bäst av alternativen som finns. Den har en ganska neutral smal.

Veganska ostfrallor

Portioner: 12 stycken frallor

Tid: 3 timmar

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Deg

25 g färsk jäst

3 dl vatten, fingervarmt

45 g/1/2 dl olivolja

1 msk agavesirap (eller ljus sirap)

200 g rågsikt

320 g vetemjöl

1 tsk salt

Ostkräm

100 g vegansk, riven ost

1 msk näringsjäst (finns här)

1 msk växtbaserad matlagningsgrädde

2 msk neutral olja

ostfrallor4

Smula jästen i en bunke, värm vattnet till fingervarmt och blanda ned det i jästen tills den lösts upp. Blanda i övriga ingredienser och knåda till en smidig deg. Degen behöver ungefär 10 minuter i maskin och 15 minuter för hand, gärna mer. Lägg degen på ett bord och låt den vila under en handduk i 20 minuter. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Dela degen i 12 stycken lika stora bitar och runddriv dem till fina bollar. Lägg dem på plåten, gärna tätt så de får chansen att jäsa ihop. Låt bullarna jäsa i 1 1/2 – 2 timmar. Medan bullarna jäser gör du ostkrämen. Blanda samtliga ingredienser till krämen i en skål och låt den stå i rumstemperatur. När bullarna jäst färdigt penslar du med lätt hand på ostkrämen på bullarna och gräddar dem sedan i ugnen i 10-12 minuter. Osten ska ha en fin, gyllenbrun färg. Låt frallorna svalna på plåten.

 

 

 

 

Kommentarer

Ett svar till ”Veganska ostfrallor”

  1. Profilbild för fridasvegobak
    fridasvegobak

    Jag kan lägga till en sådan bild!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *