Vegansk ryttarkaka

  • Denna underbara, underbara kaka. En seg kladdkaka toppad med kokostosca. Alltså, vem är geniet som kom på den här fantastiska kombinationen?

Jag har bakat den här ryttarkakan i en stor form så du får ut 30 stycken bitar. Alldeles ljuvliga att servera på kalaset eller frysa in för kommande fikastunder.

vegansk ryttarkaka

ryttarkaka vegan

Beställ min bok Veganska godsaker här

Vegansk ryttarkaka

Portioner: 30 stycken bitar

Tid: 1 1/2 timme

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Kladdkaka

250 g mjölkfritt margarin

150 g mjukt farinsocker

360 g/4 dl strösocker

40 g/1 dl kakao

300 g/5 dl vetemjöl

20 g/4 tsk vaniljsocker

6 g/1 tsk salt

2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Kokostosca

200 g kokosflingor

210 g/1 1/2 dl ljus sirap

90 g/1 dl strösocker

5 g/1 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

50 g mjölkfritt margarin

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Börja med kladdkakan. Smält margarinet på låg värme i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser och blanda till en jämn, klumpfri smet. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd rektangulär form (25×35 cm) och grädda kladdkakan mitt i ugnen i 30-35 minuter.

Gör under tiden kokostoscan. Blanda alla ingredienser i en kastrull och smält ihop till en deg på låg värme. Ställ åt sidan. Plocka ut kladdkakan och höj ugnen till 200 grader. Bred försiktigt kokostoscan över kladdkakan och ställ in i ugnen i 12-15 minuter igen. Kokostoscan ska vara gyllenbrun när den är klart. Plocka ut kakan ur ugnen och låt den svalna helt i plåten. Skär 30 stycken bitar av kakan.

Kommentarer

7 svar till ”Vegansk ryttarkaka”

  1. Profilbild för Lovisa

    Kan man frysa denna kaka eller blir den väldigt porös?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Den går bra att frysa 🙂

  2. Profilbild för Fredrika

    Hej! Min kaka blev väldigt fettig, stämmer verkligen mängden smör?
    Den blev god och mycket uppskattad här hemma men jag blev brydd.

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej,
      Mängden smör stämmer. Tänk på att du måste smälta margarinet på låg värme, det får absolut inte börja bubbla. Då skär sig kakan. Använd gärna Milda eller Carlshamn margarin. Typ Ica och Coops egna är inte bra.

  3. Profilbild för fridasvegobak
    fridasvegobak

    Hej,
    Det är inte för mycket margarin. När du använder mjölkfritt margarin är det väldigt viktigt att man smälter det på låg värme, det får absolut inte börja bubbla. Då kommer kakan skära sig och fettet lägger sig på toppen av kakan 🙂

  4. Hej,

    Har du testat att göra den här glutenfri? Eller har du tips/uppskattning på hur mycket glutenfritt mjöl man kan byta ut till?

    1. Hej Rebecka,
      Nej det har jag inte gjort, men testa att byta ut mot potatismjöl, är lite osäker på mängden, testa med 4 dl och se hur det går!! 🙂 Berätta gärna hur det gick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *