Den här fräscha, lyxiga moussetårtan med citron och jordgubbar känns som den perfekta sommartårtan! Just jordgubbsmousse är en stor favorit hos mig, den är söt, lite syrlig och ger en fantastiskt härlig, somrig färg som man blir så glad av!
Den bör du förbereda kvällen innan den ska serveras. Kladdkakan behöver sätta sig ordentligt och ju fler timmar moussen får sätta sig desto mer färg och smak får den! Jag använder frysta jordgubbar till moussen. Det går att hitta i frysdisken i de flesta större livsmedelsbutiker. Toppar gör jag med färska, svenska jordgubbar.
Vegansk citronkladdkaka med jordgubbsmousse
Portioner: 8-10 stycken
Tid: 1 1/2 timmar plus en natt i kylskåp
Ugn: 175 grader
Ingredienser
Citronkladdkaka
125 g mjölkfritt margarin
270 g/3 dl strösocker
1/2 citron, skal och saft
210 g/ 3 1/2 dl vetemjöl
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/1/2 tsk salt
1 dl växtbaserad matlagningsgrädde
Jordgubbsmousse
250 g jordgubbar (frysta eller färska)
90 g/1 dl strösocker
4 krm agar agar
2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde
Gör så här
Kladdkaka: Smält margarinet på låg värme i en kastrull (det får inte koka) och dra av från plattan. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smet. Klä en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper. Se till att formen är klädd ordentligt runt om så moussen får plats sedan. Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Ställ in kladdkakan i frysen i minst 30 minuter så den svalnar och blir lite fryst.
Jordgubbsmousse: Tina jordgubbarna om de är frysta. Mixa dem till en sås med en stavmixer och sila såsen i en kastrull. Tillsätt strösocker och agar agar. Rör om och koka sedan upp såsen under omrörning. Låt småkoka i 2 minuter och dra av från plattan. Vispa grädden hårt och blanda den med jordgubbssåsen till en jämn smet. Häll genast upp moussen i formen med kladdkakan och ställ in i kylskåpet över natten. Plocka ut tårtan ur formen och toppa med färska jordgubbar. Förvaras i kylskåp
Lämna ett svar